Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pandža: Ova generacija kadeta BiH nije na nivou prošlogodišnje

josip-pandza

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nastupit će u grupi C evropskog prvenstva A divizije, koje će biti održano u poljskom Radomu od 12. do 20. augusta ove godine, zajedno sa selekcijama Litvanije, Francuske i Crne Gore.

Bh. kadeti na ovom takmičenju će braniti titulu evropskih prvaka, koju su prošle godine osvojili pod vodstvom Josipa Pandže, trenera Kaknja, aktuelnog lidera domaćeg prvenstva, koji smatra da će ova generacija mladih bh. košarkaša imati veoma težak zadatak da izbori opstanak u evropskoj A diviziji.

– Ova generacija kadeta BiH nije na nivou prošlogodišnje koja je osvojila titulu prvaka Evrope. Nalaze se u teškoj grupi. Francuska i Litvanija su košarkaške sile, a Crna Gora ima dobru selekciju mladih igrača, od kojih mnogi igraju u inostranstvu. Mislim da je BiH dobila najtežu grupu na prvenstvu, a gledajući kvalitet našeg tima, realno gledajući, bit će veliki uspjeh ako uspiju osigurati opstanak u A diviziji – izjavio je Pandža za Fenu.

Pandža se osvrnuo i na žrijeb kvalifikacija za nastup na evropskom prvenstvu 2017. godine u konkurenciji seniora, u kojima će BiH nastupati u okviru grupe C sa selekcijama Rusije i Švedske.

– I tu smo imali dosta težak žrijeb. Švedsku definitivno ne smijemo otpisati, jer i za tu zemlju igraju dobri igrači, ali teško je u ovom trenutku reći ko je favorit kvalifikacija. To ćemo znati tek kada vidimo završne sastave i selektore ekipa. Ako se naši najbolji igrači odazovu pozivu selektora, moći ćemo reći da smo mi favoriti. Ako nam se najbolji igrači ne odazovu, nastup na EP-u će biti veoma teško izboriti – rekao je Pandža.

Trener Kaknja smatra da prednost Švedske leži u činjenici da je selektor te repezentacije nekadašnji bh. reprezentativac Vedran Bosnić, trener Sordatelje Kingsa iz Stockholma, koji je upoznat s košarkaškim prilikama u BiH i njenim igračima.

– Švedska će imati sve informacije o našem timu. To nam ne ide u prilog. Ako sve to sagledamo, teško da možemo biti zadovoljni žrijebom. Ipak, ako BiH bude na odgovarajućem nivou, plasman na evropsko prvenstvo ne bi trebao biti nedostižan – zaključio je Pandža.

Pandža očekuje da će ga u narednom periodu kontaktirati Košarkaški savez BiH i saopćiti mu da li će voditi neku od košarkaških reprezentacija BiH.