Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bh. rukometaš

Panić: Ako ne možemo dobiti Estoniju dva puta, onda ne trebamo ići na EURO

Nadam se da ćemo ovaj put pristupiti ozbiljno i da ćemo uzeti ta jako bitna četiri boda, koji će nam biti temelj za ono što nas čeka u martu i aprilu, rekao je kapiten bh. tima Terzić

Rukometna reprezentacija BiH nakon jučerašnjeg okupljanja počela je pripreme za duele kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine protiv Estonije. Iako bh. tim još uvijek nije kompletiran vidljivo je da na treninzima vlada dobra atmosfera i optimizam pred dvije jako važne utakmice kvalifkacione grupe 2, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon što je zbog bolesti morao propustiti utakmicu na otvaranju kvalifikacija protiv Njemačke u bh. reprezentaciju vratio se kapiten Mirsad Terzić, koji je nakon niza godina provedenih u Veszpremu ove sezone promijenio sredinu i nastupa za poljsku Wislu iz Plocka.

“Nadam se da ćemo svi utakmicu dočekati zdravi i da neće biti komplikacija što se tiče koronavirusa. U ovom vremenu doći do Estonije je komplikovano. Što se tiče kvaliteta mislim da je na našoj strani. Generalno mislim da smo bolji od Estonije, ali nekada smo imali problema pokazati to na terenu. Nadam se da ćemo ovaj put pristupiti ozbiljno i da ćemo uzeti ta jako bitna četiri boda, koji će nam biti temelj za ono što nas čeka u martu i aprilu te pokušati s Austrijom riješiti plasman na Evropsko prvenstvo”, rekao je Mirsad Terzić.

Marko Panić, koji igra u sjajnoj formi u Ligi šampiona za bjeloruski Brest Meshkov optimista je uoči dva ogleda s Estoncima.

“Reprezentacija Estonije dobro nam je poznata. Igrali smo prije dva ciklusa s njima, znamo da imaju dva ozbiljna igrača Denera Jannimu i Mita Patraila, koji iznenađujuće na prošlim utakmicama s Austrijom i Njemačkom nisu bili. Tek smo se okupili nismo ih još analizirali, ali od 1. januara kreće ozbiljnije pripremanje. Tada ćemo biti svi na okupu, ali sigurno je da smo favoriti i mislim da ako ne možemo dobiti Estoniju dva puta, onda ne trebamo ni ići na Evropsko prvenstvo”, jasan je bio Panić.

Selektor Bilal Šuman je rukometne reprezentativce okupio u utorak na Ilidži, gdje će trenirati do polaska za Estoniju 3. januara.

Bh. rukometaše u trećem i četvrtom kolu grupe 2 kvalifikacija za EURO 2022 očekuje dvomeč sa selekcijom Estonije. Prvi duel je na programu 6. januara u Polvi, a drugi četiri dana kasnije u Bugojnu.

Poslije nekompletna dva kola u grupi 2 lider je Njemačka s četiri boda, a slijedi je Austrija s dva i utakmicom manje. BiH i Estonija su bez bodova, s tim što bh. tim ima duel manje.

Na Evropsko prvenstvo, koje će se 2022. godine održati u Slovačkoj i Mađarskoj, plasiraće se prva i druga selekcija iz svake od osam kvalifikacionih grupa te četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. Plasman na EURO 2022 osiguran je domaćinima Slovačkoj i Mađarskoj te aktuelnom šampionu Španiji i drugoplasiranoj Hrvatskoj.