Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Ostali sportovi

Pao na doping testu: Bh. kajakaš konzumirao kanabis

24/06/2015

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine primila je obavještenje od ovlaštene WADA-ine laboratorije u Bukureštu da je u uzorku bosanskohercegovačkog kajakaša Stefana Đukina pronađena zabranjena supstanca Carboxy – THC iz grupe kanabinoida.

– Uzorak za analizu je prikupljen na doping kontroli u Banjoj Luci na Otvorenom prvenstvu Bosne i Hercegovine na divljim vodama u kajaku i kanuu 26. aprila 2015. Utvrđeno je da je riječ o kršenju člana 2.1 Svjetskog antidoping kodeksa (prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste) – saopćeno je iz Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Sportista se pismenim putem odrekao prava na analizu “B” uzorka.

Kajak, kanu i rafting savez Bosne i Hercegovine je Đukinu izrekao mjeru privremene suspenzije do donošenja konačne odluke, a rezultat postignut na Otvorenom prvenstvu Bosne i Hercegovine na divljim vodama u kajaku i kanuu je poništen.

Carboxy – THC je sekundarni metabolit tetrahidrokanabinola (THC) koji se stvara u tijelu nakon konzumacije kanabisa i spada u grupu S8 Kanabinoida na Listi zabranjenih sredstava za 2015. godinu, navodi se u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.