Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izložba “Srebrenički put pakla” otvorena u Banjoj Luci (FOTO)

BiH

blicko srebrenica (10)

Izložba fotografija “Srebrenički put pakla” Ahmeta Bajrića – Blicka otvorena je večeras u hotelu “Bosna” u Banjoj Luci.

Izložbu je otvorio Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske koji je i pokrovitelj njenog održavanja.

[quote_box_left]Ovom izložbom sam planirao da dam svoj dorinos obilježavanju 20 godina od genocida u Srebrenici i zato smo pokrenuli više izložbi u BiH, te u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, a planirane su i izložbe u Beogradu i Sarajevu[/quote_box_left]

“Sve što se dešavalo oko Srebrenice fotografisao sam i na kraju, ako Bog da, dan poslije 11. jula biće objavljena fotomonografija koja će ostati iza nas, koja će govoriti šta se desilo”, kazao je Bajrić.

On je naglasio da u ovoj knjizi koja će ostati mlađim generacijama, neće biti mnogo teksta, nego samo objašnjenje šta se desilo.

“Ovom izložbom sam planirao da dam svoj dorinos obilježavanju 20 godina od genocida u Srebrenici i zato smo pokrenuli više izložbi u BiH, te u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, a planirane su i izložbe u Beogradu i Sarajevu”, rekao je autor i napomenuo da su izložene fotografije nastale u periodu od prethodnih 20 godina.

On je naglasio da je glavna poruka ove izložbe “da se ne zaboravi”.

Ramiz Salkić je, prilikom otvaranja izložbe, rekao da je ono što je Bajrić jula 1995. godine uspio zabilježiti u Nezuku nešto što ostaje zabilježeno u historiji.

“On je čovjek koji ima najveću fotodokumentaciju kada je u pitanju genocid u Srebrenici. Zadužio je sve nas u Bosni i Hercegovini i svijetu, a posebno nas Bošnjake sa ovim što je uradio i zabilježio da ostane da se pamti, da se ne zaboravi”, kazao je Salkić.

On je podsjetio da je ova izložba trebalo da bude održana u Banskom dvoru, ali je od ove institucije prije dva mjeseca dobio odgovor da izložbeni prostor zauzet za čitavu 2015. godinu.

“Mi to čitamo i razumijemo na način da oni pokušavaju sprečavati širenje istine o genocidu u Srebrenici, ali mi večeras organiziramo ovu izložbu upravo na putu borbe da se ne zaboravi genocid i da istina pobijedi. Nažalost, živimo u vremenu kada prvi ljudi ovog entiteta negiraju genocid u Srebrenici, hvala Bogu postoje validne sudske presude”, istakao je Salkić.