Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zlatna liga

Paradžik i Bošković novi aduti bh. odbojkašica za sutrašnji trijumf u Zenici protiv Švedske

Foto: Vehid Begunić/ Fena
Uzvratni meč protiv Švedske sutra u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici

Revanš protiv Švedske dočekujemo u nešto kompletnijem sastavu, nego što je to bila prva utakmica, kaže Ljubičić

Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, jača za iskusne Ajlu Paradžik i Dajanu Bošković, sutra će u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici (17.00 sati), u uzvratnom meču protiv Švedske, jurišati na prvu pobjedu u ovogodišnjem ciklusu Zlatne lige Evropske odbojkaške federacije (CEV).

U prva dva meča, oba u gostima, bh. odbojkašice poražene su od Belgije (0:3) te od Švedske (1:3), ali su u duelu protiv Šveđanki, nakon što su izgubile prva dva seta, dobile treći set te bile u prilici da poravnaju na 2:2, ali im je u odsudnim trenucima nedostajalo iskustvo, koje će sada imati povratkom Paradžik i Bošković.

-Revanš protiv Švedske dočekujemo u nešto kompletnijem sastavu, nego što je to bila prva utakmica. Sa nama su sada Ajla Paradžik i Dajana Bošković, koje bi trebale da nam donesu ono što nam je, možda, nedostajalo u prvom susretu. Prije svega individualnog kvaliteta, a onda i iskustva.

Mi smo i u prvoj utakmici pokazali da možemo, ali smo nekim svojim greškama i, prije svega, mladošću i neiskustvom, doživjeli poraz, ali ja sam i poslije utakmice imao puno riječi hvale za igru. Naravno, neke i kritike, ali me, prije svega, obradovao način i motiv s kojim smo pristupili toj utakmici – kazao je na današnjoj pres-konferenciji selektor bh. tima Stevan Ljubičić.

Podmlađeni tim

Ovogodišnju Zlatnu ligu, dodaje, igraju s podmlađenim timom, ali napominje kako svake godine “imamo nekog ko prvi put, možda, sjeda i u avion, a ne u teren”. Podvukao je kako su, zbog ulaska pod impersijama protiv Belgije, lako izgubili prvi set, ali su u drugom i trećem setu “uglavnom bili ravnopravni”.

Mlada Maja Lasić prvi je put s ekipom, ali ističe kako se već osjeća kao da je dio tima već duže vrijeme, jer je dobro prihvaćena.

-Među nama je odlična atmosfera. Iako nismo pobijedili u prve dvije utakmice, mislim da sada imamo velike šanse. Nadam se pobjedi, a za mene je ovo odlično prvo iskustvo- kazala je Lasić.

Kapitenica Anđelka Radišković, koja je bila i naša najbolja igračica u prva dva meča, pozvala je navijače bh. tima da sutra dođu i da ih podrže. Radišković ne želi razmišljati o tome da im je za opstanak u Zlatnoj ligi neophodna jedna pobjeda.

-Što se nas tiče, po meni, to nije konačni cilj. Ja mislim da mi treba da dobijemo obje utakmice. Obje utakmice da uđemo apsolutno sa 100 posto i da pred našom publikom pobijedimo obje utakmice, ako je to moguće. Žao mi je, pogotovo protiv Švedske, jer smo imali realnu šansu, ali je nismo uspjeli iskoristiti upravo iz tog razloga, kao što je već rekao selektor, jer imamo dosta mladih igračica, koje su po prvi put tu. Presudilo je to neiskustvo, ali se nadam da će sada da bude bolje, jer Dajana i Ajla su tu pa smatram da će puno da pomognu – kazala je Radišković.

Uigravanje za EP

Posljednji susret igrat će 14. juna, a rival će biti lider grupe Belgija. Tabela grupe A: Belgija 6, Švedska 3 i BiH 0 bodova. Švedska je kod Belgije u prošlom kolu izgubila s 1:3.

Selektor Ljubičić, još tokom priprema, naglasio je kako utakmice CEV Zlatne lige koristi za uigravanje i podmlađivanje tima za nastupajuće Evropsko prvenstvo, koje počinje 15. augusta.

BiH će na EP-u, koje će se igrati u Belgiji, Njemačkoj, Italiji i Estoniji, igrati u grupi B, a protivnice će im biti domaćini te grupe, reprezentacija Italije, zatim Rumunija, Bugarska, Hrvatska i Švicarska.