Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Dječijoj kući

Otvoren treći Festival “Sloboda narodu” u Sarajevu, nagrada Vehidu Šehiću

Foto: Pro Educa
Treće sarajevsko izdanje Festivala #SlobodaNarodu

U okviru festivala #SlobodaNarodu održaće se predavanje za studente na temu “Autocenzura kod novinara”. Predavanje će održati Aleksandar Stanković, istaknuti hrvatski radijski i televizijski voditelj

Treće sarajevsko izdanje Festivala #SlobodaNarodu u organizaciji Laboratorije društvenih inovacija Pro Educa svečano je otvoren u Dječijoj kući Novo Sarajevo izvođenjem pjesme Bella Ciao Sarajevske pop-rock škole.

Zamjenica ambasadora Kraljevine Nizozemske u BiH Anne-Marije van de Staaij, na otvaranju je rekla da joj je čast prisustvovati još jednom Festivalu “Sloboda narodu”.

-Naš univerzalni cilj je je formirati temelje za bolju saradnju između pojedinaca i vlasti, s ciljem podrške kretanja prema Evropskoj uniji. Sloboda govora i demokratija su ključne za život u otvorenom društvu. Oni su indikatori koji pokazuju koliko smo zreli kao društvo. Trebamo otvarati diskusije i razmjenjivati mišljenja i podržavati one koji se bore za ljudska prava. To je važno za kreiranje slobodnog prostora za izražavanje mišljenja bez straha. Od toga imamo korist i kao društvo i kao država. Podrškom ovim razgovorima težimo stvarati temelje s kojim kao pojedinci možemo kreirati bolju budućnost za buduće generacije. I ne radi se samo o trenutnim generacijama, već o budućnosti. Ambasada će nastaviti da podržava organizacije koje promovišu promjene – rekla je Anne-Marije van de Staaij.

Nagrada za životni doprinos u oblasti slobode govora

Nagradu za životni doprinos u oblasti slobode govora i izražavanja, koju već treću godinu Pro Educa dodjeljuje pojedincima iz našeg društva koji su slobodno govorili i onda kada okruženje nije podržavalo slobodan govor, koji su se borili za slobodu onda kada je ona bila na korak da potpiše kapitulaciju, dobio je Vehid Šehić predsjednik Foruma građana Tuzle i Građanskog alternativnog parlamenta BiH.

Foto: Pro Educa
Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle i Građanskog alternativnog parlamenta BiH

Na polju zaštite ljudskih prava stalni je saradnik Helsinških komiteta za ljudska prava u BiH, Srbiji i Hrvatskoj. Čast da uruči priznanje dobitniku pripala je Jadranki Miličević, izvršnoj direktorici Fondacije CURE, aktivistici za ljudska prava, mirovnjakinji i pionirki borbe za ženska prava u BiH i regiji, prvoj dobitnici priznanja za životni doprinos u polju borbe za ljudska prava i slobodu govora.

”Meni su važna samo priznanja od ljudi koji se bore za slobodu i kojima je sloboda prioritet. Otvorili ste događaj pjesmom koja mi je važna, koju vole samo oni koji vole slobodu i bore se za nju, zato mi je ovo priznanje sad drago”, rekao je drug Vehid Šehić.

Predavanje Aleksandra Stankovića

Festival traje do 17.00 časova, a posjetioci će imati priliku da slušaju, ali i diskutuju u zanimljivim panel diskusijama na teme: Kako zaustaviti rat u Bosni i Hercegovini?; Kako ostati novinar i biti slobodan?; Kako je biti Srbin u Federaciji BiH? i Građanska BiH – od utopije do realnosti.

U okviru festivala #SlobodaNarodu sa početkom u 10.30 h održaće se predavanje za studente na temu “Autocenzura kod novinara”. Predavanje će održati Aleksandar Stanković, istaknuti hrvatski radijski i televizijski voditelj.

Foto: Pro Educa
Aleksandar Stanković

Pored panel diskusija i predavanja, posjetioci festivala će imati priliku da uživaju u izložbi radova studenata Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci na temu “Sloboda generacije Z”.

Važne teme

„Nakon Banja Luke, Mostara, Tuzle i Trebinja #SlobodaNarodu se ponovno vratila u Sarajevo da otvori neke zanimljive i važne teme, da potakne na dijalog naše društvo. Dijalog je ono što nam danas i te kako nedostaje u bosanskohercegovačkom društvu, dijalog o problemima koje ne smijemo gurati pod tepih ili se praviti da ne postoje. Doveli smo kompetentne ljude koji se ne ustručavaju da govore o tome i nadamo se da će građani Sarajeva to prepoznati“, rekli su iz organizacionog tima Festivala.

Laboratorija društvenih inovacija Pro Educa, u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Nizozemske u BiH, Fondacija Friedrich-Ebert-Stiftung u Bosni i Hercegovini, Heinrich Boll fondacije u BiH i Misije OSCE-a u BiH organizovala je Festival #SlobodaNarodu u Sarajevu posvećen ljudima koji se usuđuju da misle drugačije i imaju hrabrosti da o tome u javnosti govore ili da pronalaze drugačije forme izražavanja.

Kompletan program možete pronaći OVDJE.