Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Paraolimpijac pao tokom utrke, slomio vrat i preminuo

bahman-golbarnedzad

Iranski paraolimpijac poginuo je tokom biciklističke utrke na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janieru.

Bahman Golbarnedzad, 48-godišnji sportaš i veteran iračko-iranskog rata, stradao je nakon pada za vrijeme cestovne utrke prilikom spusta niz brdo, a u nesreći je slomio vrat i usprkos brzoj intervenciji ljekara uz stazu, nije preživio. U službenom propćenju stoji da je Iranac preminuo ubrzo nakon dolaska u bolnicu.

Golbarnezhad, koji se takmičio i u Londonu prije četiri godine u kategoriji sportaša s tjelesnim oštećenjem i amputacijama donjih ekstremiteta, bio je jedini iranski biciklist u Riju, a prije nekoliko dana je osvojio 14. mjesto u utrci na kronometar. Bile su ovo njegove druge POI.

Start cestovne utrke bio je na plaži Pontal, a veći dio rute bio je kao i za vrijeme olimpijske utrke koja je bila veoma teška i zahtjevna te je na njoj ozljede zadobilo i nekoliko olimpijaca prije mjesec dana.

Istraga tragičnog slučaja je u toku, a prvi rezultati očekuju se već nakon nekoliko dana.

Ovo je prva smrt u službenom takmičenju na ljetnim ili zimskim olimpijskim i paraolimpijskim igrama još od 1960. kada je danski biciklist Knud Enemark Jensen stradao na Igrama u Rimu sa samo 23 godine.