Peking domaćin Zimskih olimpijskih igara 2022. godine

peking-zoi

Peking je izabran za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2022. godine, poražavajući na glasanju u petak kazahstansku prijestolnicu Almaty.

Nakon što je bila domaćin Ljetnih olimpijskih igara 2008. godine, kineska prijestolnica postat će prvi grad koji je bio domaćin i ljetnih i zimskih igara.

Peking i Almaty smatrani su autsajderima kada je prije dvije godine počela utrka za kandidaturu za domaćinstvo Olimpijade.

Nakon što su, međutim, brojni evropski gradovi odustali od kandidature iz političkih ili finansijskih razloga, kineska prijestolnica porazila je Almaty s 44 naprema 40 glasova uz jedan suzdržani glas, prenosi BBC.

Međunarodni olipmijski komitet (MOK) sopćio je da je Peking dobio domaćinstvo Igara jer se uklapa u novu agendu za “snažniji fokus na održivost, zakonitost i transparentnost”.

Uprkos očekivanim troškovima od 1,5 milijardi dolara, MOK je saopćio: “Peking će se uveliko oslanjati na postojeće objekte, među kojima i one izgrađene za Igre iz 2008. godine, poput slavnog stadiona Ptičije gnijezdo”.

– Zahvaljujući dodatnim sredstvima MOK-a od približno 880 miliona dolara za podršku za organiziranje Zimskih igara 2022., Peking je uvjeren da će ostvariti profit – dodaje se u saopćenju.

Zimske olimpijske igre u ruskom gradu Sočiju 2014. godine, za koje je procijenjeno da su koštale 31 milijardu dolara, najskuplje je zimska olimpijada u istoriji.