Ostali sportovi

"Otoka" u Sarajevu

Peštek: Nema razloga za bojazan prilikom korištenja Olimpijskog bazena (VIDEO)

06/06/2020

Direktor Olimpijskog bazena Enes Peštek je u razgovoru za Fenu naglasio da su pojačane kontrole samog korištenja prostorija i svih kapaciteta koje Olimpijski bazen nudi, na način da se na ulazu u objekat radi dezinfekcija obuće, a u holovima su postavljena dodatna sredstva za dezinfekciju ruku

Olimpijski bazen “Otoka” u Sarajevu, nakon što je dva i po mjeseca bio zatvoren zbog pandemije koronavirusa, ponovno je otvori svoja vrata posjetiocima i počeo s radom.

Direktor Olimpijskog bazena Enes Peštek je u razgovoru za Fenu naglasio da su pojačane kontrole samog korištenja prostorija i svih kapaciteta koje Olimpijski bazen nudi, na način da se na ulazu u objekat radi dezinfekcija obuće, a u holovima su postavljena dodatna sredstva za dezinfekciju ruku.

Kaže da je, kao dodatna mjera zaštite, uvedeno to da nema zadržavanja u svlačinicama zbog zaštite i održavanja socijalne distance.

– To se više tiče sportskih klubova. Oni su u obavezi da se u samim kabinama presvlače, svoje lične stvari ostavljaju u ruksacima i s ruksacima idu na kupalište bazena. Paralelno s tim, konstantno se radi dodatna dezinfekcija prostora gdje su tuševi i svlačionice, a svakog dana od 13.00 do 14.00 sati Olimpijski bazen je zatvoren zbog dodatne dezinfekcije, kako bi se osigurala što veća zaštita korisnika bazena – pojasnio je Peštek.

Naveo je da se planirane aktivnosti lagano vraćaju u normalu, te da već imaju nekoliko zahtjeva za organizaciju sportskih takmičenja i sportskih mitinga na Olimpijskom bazenu.

Također napominje da su i korisnici rekreativci sve više počeli koristiti bazen.

– Kada je u pitanju projekat koji se realizira niz godina, a to je sportsko življene ‘treće životne dobi’, dakle ljudi koji su već u poodmaklim godinama, i oni polako dolaze u određenim grupama do 10 ljudi. Kad su oni počeli dolaziti, mislim da smo bili dovoljno uvjerljivi da je bazen jedno sigurno mjesto za upražnjavanje sportskih aktivnosti – naglasio je Peštek.

Po njegovim riječima, voda u bazenu je hlorisana i kontrolira se na principu automatskih aparata. U slučaju da krene padanje kvaliteta vode, na principu automatizma ubacuje se hlor u vodu i drži stanje pitke vode. To potvrđuje i kontrola vode koju radi Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, gdje se dva puta u toku sedmice metodom slučajnog uzorka uzima analiza vode, tako da se to prati i od Zavoda.

– Paralelno s tim, mi držimo kontrolu, tako da nema niti jednog razloga za bojazan prilikom korištenja kapaciteta Olimpijskog bazena – naveo je Peštek.

Kaže da bazen koriste i 23 sportska kluba – plivačka, vaterpolo, ronilačka, njihovih oko 500 članova, kad je u pitanju Kanton Sarajevo, te napominje da imaju sve više zahtjeva iz drugih kantona.

– U prosjeku, negdje na godišnjem nivou usluge Olimpijskog bazena koristi između 400 i 500 hiljada posjetitelja. To je jedan parametar i razlog zbog čega se mora držati ovakav kvalitet higijene na samom objektu – smatra Peštek.

Podsjetio je da je na Olimpijskom bazenu bila realizirana i škola plivanja za osnovce s područja Kantona Sarajevo.

– Sve ove godine se to radilo. Međutim, bio je blagi zastoj zbog pandemije koronavirusa. Očekujemo da će se u septembru, zajedno s početkom same nastave u školama, krenuti u realizaciju škole plivanja za sve četvrte razrede osnovnih škola na području Kantona Sarajevo – kazao je Peštek.

Napomenuo je i to da je Olimpijski bazen od prije dvije godine postao Centar za obuku spasilaca i spasilačkih službi u Kantonu Sarajevo.

– Mi smo rješenjem koje je donio resorni ministar već realizirali jednu obuku spasilaca, koji su je uspješno završili i dobili certifikat spasioca na uređenim kupalištima, odnosno na bazenima. Međutim, zbog pandemije zaustavljena je i ta aktivnost. Ali u narednih mjesec – dva, sigurno je da ćemo krenuti u raspisivanje javnog poziva kako bi izvršili obuku i druge grupe spasilaca na vodi – naveo je direktor Olimpijskog bazena.

Peštek kaže da je, s obzirom na bojazan koja je bila od samog koronavirusa i svih informacija koje su bile, bitno da su korisnici stekli povjerenje u njih i da se vraćaju na Olimpijski bazen.

Po njegovim riječima, dolazi i sezona godišnjih odmora i već pripremaju nove pakete usluga za svoje korisnike koji bi željeli da dođu na kupalište Olimpijskog bazena Otoka.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.