Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jesolo

Pet bh. paraolimpijaca učestvuje na atletskom mitingu “Italian Open”

omar bojicic
Foto: ASOIFBIH

Na takmičenju se očekuje nastup više od 560 sportista iz 58 zemalja, a bosanskohercegovačka reprezentacija nastupa s četiri takmičara i jednom takmičarkom

U italijanskom gradu Jesolo danas počinje atletski miting “Italian Open”, koji se održava u sklopu Svjetskog paraatletskog Grand Prixa, te će trajati do 25. marta.

Na takmičenju se očekuje nastup više od 560 sportista iz 58 zemalja, a bosanskohercegovačka reprezentacija nastupa s četiri takmičara i jednom takmičarkom.

Najviše se očekuje od nastupa sprintera Omara Bojčića i vodiča Farisa Ibrahimpašića, koji su, kako je kazao Feni Dino Bojčić iz Atletskog saveza osoba sa invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine, svoju sjajnu formu prezentirali i prošlog mjeseca na Grand prixu u Dubaiju, gdje su postavili dva državna rekorda.

-Ovaj su put spremni i za stepenicu više, a to je olimpijska norma. Naš proslavljeni paraolimpijac, bacač kugle Dževad Pandžić, nakon teške povrede i godinu dana pauze, također se vratio u takmičarsku formu.

Pandžić napada olimpijsku normu u svom stilu, koja iznosi 9,60 m, a najprijatnije iznenađenje su novi reprezentativci Adrian Bošnjak i Željka Šandrk, koji će, nakon klasifikacije i potvrđene kategorije za takmičenje, prvi put nastupati za reprezentaciju.

Bošnjak će u skoku u vis pokušati preskočiti visinu sa zadnjeg takmičenja od 1,55 m, koja ga vodi direktno u Pariz na Paraolimpijske igre 2024. godine. Šandrk, koja se pokazala kao veliki radnik i talenat, svoju šansu za Pariz će tražiti u bacanju kugle i koplja – najavljuje Bojčić.