Peter Prevc ponovno srušio rekord skakaonice i postao svjetski prvak

prevc

Peter Prevc ponovno je srušio rekord skakaonice u Kulmu, ovoga puta za metar i tako postao novi svjetski prvak! Novi rekord sada iznosi 244 metara.

Aktuelni pobjednik Četiri skakaonice i vodeći u Svjetskom kupu nastavio je i u subotu svoju ovosezonsku dominaciju među skijašima-skakačima. Letom od 244 metra Prevc je za jedan metar popravio rekord skakonice koji je postavio dan ranije i skupio 640,2 boda. Kako je Norvežanin Ganganes, vodeći nakon prve dvije serije održane u petak, doletio na 238,5 metara uz slabije ocjene sudaca, Prevc je uoči završne serije preuzeo vodstvo s 3,2 boda prednosti.

Međutim, pogoršanje vremenskih uvjeta u Kulmu prisililo je vodstvo takmičenja na otkazivanje završne serije, čime je redoslijed letača nakon tri serije postao konačan, a Peter Prevc postao drugi Slovenac s naslovom svjetskog prvaka. Prije njega, to je uspjelo Robertu Kranjecu 2012. godine u norveškom Vikersundu. Veselje domaćim navijačima priredio je Stefan Kraft koji je osvojio bronzano odličje subotnjim letom od 226,5 metara, zaostavši 10,9 bodova za Prevcom.

Najboljem slovenskom sportašu to je drugo odličje sa svjetskih prvenstava u letovima. Prije dvije godine u Harrachovu osvojio je bronzu, iza Nijemca Severina Freunda i Norvežanina Andersa Bardala.

U nedjelju (14 sati) je u Kulmu na rasporedu ekipno takmičenje u kojem će glavni kandidati za zlato biti Norvežani, ali Slovenci uz Prevca imaju jake adute Juriju Tepešu koji je u pojedinčanom takmičenju bio deveti, u bivšem svjetskom prvaku Robertu Kranjecu koji je osvojio 10. mjesto te Anžeu Lanišeku koji je završio pojedinačno taakmičenje na 12. poziciji.

https://www.youtube.com/watch?v=w98XNacqcMg