Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uhapšen sin “kralja džeparoša” dok je šetao Banjalukom

hamidovic banja luka

Tridesetsedmogodišnji traženi bjegunac Nusret Hamidović, čija je adresa stanovanja u Zagrebu, uhapšen je u središtu Banje Luke na osnovi međunarodne Interpolove tjeralice iz Pariza zbog trgovine ljudima.

Zanimljivo je što se Hamidović šetao središtem grada dok za njim tragaju brojne evropske policije jer je bio član kriminalne grupe koju je predvodio njegov otac Fehim Hamidović (63).

Podsjetimo, Nusretov otac Fehim uhapšen je 2011. godine u Francuskoj, a poznat je kao “kralj džeparoša”. Pod njegovom kontrolom u posljednjih deset godina bilo je više od 500 maloljetnika koji su džeparili po Francuskoj, najčešće u Parizu, ali i u drugim evropskim metropolama.

“Nakon hapšenja, Nusret Hamidović je predan u nadležnost Suda BiH koji mu je jučer odredio ekstradicijski pritvor, a što može trajati do kraja januara”, navode iz Centra javne sigurnosti Banja Luka.

Na području BiH i Francuske u maju prošle godine istovremeno je provedena akcija “CD” u kojoj su uhapšena još dva Fehimova sina i veći broj njihovih saradnika zbog istog djela. Oni su u BiH vrbovali djevojke, uglavnom maloljetne, te im sređivali papire i uz obećanje da će ih oženiti vodili ih u Pariz. Odmah nakon dolaska obučavane su za džeparenje i prosjačenje te slane na ulicu.

Klan Hamidovića bio je jako dobro organiziran posljednjih desetljeća, a stotinama djece koja su radila za njih u više gradova Francuske i susjednih država strogo je bilo zabranjeno otkrivati svoj identitet ako budu uhapšena i morala su tvrditi kako su mlađa od 13 godina jer je to granica kaznenih odgovornosti.

Djevojčice su dnevno morale isprositi ili ukrasti najmanje 300 eura, a omiljena lokacija im je bio metro u Parizu, a mete su im uglavnom bili turisti iz Azije. One su živjele kao robinje kod njih, a ako bi donijele manje od spomenutog iznosa, kažnjavane su na jako brutalne načine.

Inače, Fehim Hamidović je zbog organiziranog prosjačenja i niza drugih kaznenih djela 2013. godine u Parizu osuđen na 12 godina zatvora i novčanu kaznu od 100.000 eura. U ovom opsežnom predmetu i njegova supruga i druga dva sina dobili su po osam godina zatvora.