Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pismo američke olimpijke Trumpu: Ovo nije Amerika koju znam

Ibtihaj Muhammad

Prva žena s hidžabom u američkom olimpijskom timu, koja je u Riju osvojila bronzanu medalju u mačevanju, Ibtihaj Muhammad uputila je otvoreno pismo američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u kojem izražava zabrinutost zbog aktuelne situacije u SAD-u.

Časopis “Time” objavio je otvoreno pismo u kojem olimpijka ističe kako aktuelna atmosfera u Americi šteti vrijednosti pravde i jednakosti u društvu, te u ime američkih ideala izražava zabrinutost zbog aktuelne kampanje protiv terorizma.

Naglasivši da joj je najveća čast bila predstavljanje SAD na Olimpijadi u Riju, Muhammad je pozvala predsjednika Trumpa da otkloni barijere i probleme sa kojima se muslimani suočavaju u toj zemlji.

“Slušajući vas imam dojam da bojite sasvim drugačiju sliku društva. Može se zaključiti da imigrante ne tretirate kao žrtve terorizma, već kao izvor tog problema. Mislim da lošim potezom tretirate doprinos koji je naša zemlja dala u zbrinjavanju izbjeglica. Dajete povod da pomislim da vi u mom velu vidite izvor straha i signal prijetnje. Kazali ste da mislite da islam mrzi Amerikance. To ne samo da je pogrešno, već ujedno i podstiće na strah, mržnju i nasilje nad muslimanima”, poručila je Muhammad predsjedniku Trumpu.

Ističući kako ne želi vjerovati u Trumpove izjave, Muhammad je kazala kako je jasno da on američke muslimane smatra građanima drugog reda.

“Atmosferu straha i mržnje koju ste započeli širiti tokom predizborne kampanje ste intenzivirali ulaskom u Bijelu kuću. Nakon vašeg izbora sam privođena na aerodromima kao osumnjičenica. Na ulicama New Yorka mi govore da se vratim u zemlju porijekla. To nije Amerika koju poznajem i nije to Amerika koju svijet želi vidjeti kao lidera i uzora”, poručila je olimpijka Muhammad.

Muhammad je u daljem tekstu otvorenog pisma istakla kako terorizam nema veze sa imigrantima, a kako aktuelna atmosfera u američkom društvu šteti vrijednostima pravde i jednakosti.