Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novaković: Povećanje akciza zavisi od SNSD-a, Savez za promjene je protiv

momcilo novakovic

Imamo praktično situaciju da od prisustva poslanika SNSD-a i njihovog glasanja zavisi hoće li izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH, kojim je predviđeno uvođenje dodatne takse od 0,15 KM po litri goriva, dobiti podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH ili ne, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Momčilo Novaković, član Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Paralmentarne skupštine BiH.

Naime, rekao je Novaković, Savez za promjene se izjasnio da neće podržati izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH.

“Govorim pojedinačno o strankama Saveza za promjene. Prvo se izjasnio NDP da neće podržati, poslije, i SDS je rekao da neće i PDP također. To je naš stav, bit će i u Parlamentarnoj skupštini BiH”, rekao je Novaković.

Iako, poslanici Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH već mjesecima ne dolaze na sjednice, a tri delegata iz Kluba srpskog naroda, dva iz SNSD-a i jedan iz DNS-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH zbog iste stvari blokiraju rad tog zakonodavnog tijela, Novaković smatra kako će se zbog izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH takvo stanje privremeno promijeniti.

“Vjerujem da će SNSD doći na Parlamentarnu skupštinu i izglasati ovaj zakon. Ali, isto tako sam više nego siguran da njihovo dalje prisustvo radu Parlamentarne skupštine BiH će često biti uslovljavano kojekakvim, ja bi se usudio reći, nezrelim inicijativama, politikantskim inicijativama. Kada se radi o nekakvom doprinosu, radu Parlamentarne skupštine BiH i reformana koje su nam neophodne to nije realno očekivati i toga neće biti”, rekao je Novaković.

Što se tiče samog Saveza za promjene, kaže Novaković, neće tu biti blokada, ali jedna stvar se više nego jasno ističe, a to je da se vrlo teško donose odluke i da se vrlo teško dolazi do rješenja.

“Ovdje je potreban novi dogovor. Novi dogovor podrazumijeva dogovor stranaka parlamentarne većine na nekim drugim osnovama koji bi sa svoje strane garantovao da će ova parlamentarna većina do kraja ovog mandata raditi na jedan drugačiji način i da nećemo svaka dva mjeseca imati krizu, jer ne vrijedi vam ništa ma šta uradili ako se to dešava. Nebitno je da li neko blokira rad ako se nešto ne promijeni i ako će se svaka dva mjeseca dešavati neka nova kriza. Tako će nam proći ovaj i sljedeći mandat”, ističe Novaković.

Kada su u pitanju izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH Novaković cijeni kako se to radi samo iz pukog razloga zadovoljavanja uslova MMF-a, radi nove tranše Stand by aranžmana za BiH.

“Apsolutno da je tako. Ako bismo razmišljali na bilo koji drugi način to ne bi mogli utemeljiti ni u čemu. Jednostavno, ovdje se radi o pukoj potrebi da se ispune uslovi kako bi se došlo do para. Jer, očito je da i FBiH i RS neće moći servisirati vanjski dug. Evidentno je također, da način koji se to do sada radilo je ustvari emitovanje obveznica i hartija od vrijednosti koji su opterećeni ogromnom kamatnom stopom, često puta i komercijalnom i većom od komercijalne. Tako da tu nema nikakve dileme da je isključivi cilj doći do sredstava MMF-a”, stava je Novaković.

Što se tiče stava građana spram najava izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH član Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštien BiH navodi kako su oni više nego jasni.

“Građani su se izjasnili. Vidjeli smo u Republici Srpskoj stavove Udruženja poljoprivrednika, oni su spremni i na proteste, a vidjeli smo i da su te njihove prijetnje u jednom pokušaju i provjerene. Uspjeli su da sakupe značajan broj ljudi i mehanizacije na tom protestu. S druge strane, valjda je prirodno i normalno da će građani, ostali, koji nisu na ovaj način ugroženi, biti protiv poskupljenja. A, neminovno je da posljedica promjena akciza moraju biti poskupljenja. Tako da što se tiče građana to je jasno”, rekao je u razgovoru za AA Momčilo Novaković, član Zajedničke komisiej za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH.