Ostali sportovi

Počelo finale Sportskih igara mladih u Sarajevu

18/08/2015

Sarajevo je od danas do 22. augusta domaćin najboljim mladim sportskim nadama iz cijele Bosne i Hercegovine, finalistima Sportskih igara mladih.

Nakon 60 dana, 28 bh. gradova, više od 17.000 odigranih utakmica, hiljade pređenih kilometara, više od 1.800 djevojčica i dječaka iz svih dijelova naše zemlje doputovalo je na veliko finale Igara. Rijeke mladih nasmijanih lica pristizale su u ranim jutarnjim satima u studentske domove u Nedžarićima, gdje će boraviti narednih dana.

Učesnici Igara već pet godina dolaze na finale u glavni grad BiH, a u prethodnim godinama kroz takmičenja su prošli mnogi dječaci i djevojčice koji danas igraju za različite nacionalne selekcije, a među njima i Bišćanin Džanan Musa.

Dvanaestogodišnji Aleksa Mandić, odbojkaš iz Brčkog, raduje se upoznavanju drugih finalista.

– Lijepo smo se družili i zabavljali u Brčkom, a u Sarajevu nas čeka teška konkurencija. Ipak, fer utakmice i druženja su najbitniji – kazao je.

Haris Deliahmetović, predsjednik Igara, uoči finalnih utakmica poručio je da svaka godina ima posebnu draž i stvara jedinstvene uspomene.

– Cilj je i ove godine bio da našim najmlađima približimo sport i sve lijepe stvari koje sport nosi, a mislim da smo u tome uspjeli. U prethodnim godinama na terenima u cijeloj BiH djevojčice i dječaci zaista su pokazali koliko sportskog talenta postoji u našoj zemlji. Sve naše učesnike pratimo u njihovim evropskim i svjetskim takmičenjima, a uspjeli smo u saradnji sa Specijalnom olimpijadom i UNICEF-om otkriti svijet jednakih mogućnosti za svako dijete, bez obzira da li ono imalo teškoće u razvoju ili ne. To je za nas ogromno postignuće i motivacija za sve godine koje su pred nama – kazao je Deliahmetović.

Igre u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH na svim terenima širom BiH kroz projekat “Fer igra za fer djetinjstvo” promoviraju lijepe sportske priče, zabavu, druženje, razumijevanje, prijateljstvo i solidarnost, uz finansijsku podršku USAID-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.