Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počeo Četvrti banjalučki polumaraton: Učestvuje oko 7.000 trkača

banjalucki polumaraton 2

Oko 7.000 trkača startalo je jutros sa Trga Krajine u Banjaluci na tri trke u okviru 4. banjalučkog polumaratona, od čega će oko 2.000 najizdržljivijih istrčati dionicu ulicama grada na Vrbasu dugu 21 kilometar odnosno polumaratonsku trku, javlja Anadolu Agency (AA).

Osim polumaratonske trke, u Banjaluci se danas trči i štafetni polumaraton, kao i “FunRun” trka duga tri kilometra, a učesnici ove trke startali su nakon trkaša koji su se odlučili za polumaraton i štafetni polumaraton.

Osim rekreativaca, u polmaratonskoj trci učestvuje i 37 elitnih trkača među kojima pet predstavnika Kenije, Lusija Kimani bh. atletičarka porijeklom iz Kenije, te kako kažu organizatori, “svi najbolji i najbrži iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine”.

Cilj Banjalučkog polumaratona za razliku od prethodnih godina je na tvrđavi Kastel. Najstariji učesnik i počasni promoter ovogodišnje polumaratonske trke je Vlado Stevanović (84) iz Beograda koji istrčao više od 100 polumaratona.

Takmičarski program 4. banjalučkog polumaratona juče je otvorila trka u kojoj je učestvovalo oko 2.000 učenika osnovnih škola, od šestog razreda i srednjoškolaca koji su trčali od Trga Krajine do cilja na tvrđavi Kastel. Nakon toga uslijedila je Bambini trka na kojoj je učestvovalo oko 1.300 djece uzrasta od dvije do šest godina.

Banjalučki polumaraton od ove godine je dio “Run&More Weekend” festivala koji je otvoren sinoć predajom baklje mira organizatorima 4. banjalučkog polumaratona. Trka mira je globalna štafetna trka posvećena jednostavnoj ideji da mir počinje u srcu svakog pojedinca, osnovao ju je Šri Činmoj 1987. godine, a do sada je prešla oko 650.000 kilometara putujući kroz 150 zemalja svijeta i nosili su je milioni ljudi.

Ovaj festival koji se održava na tvrđavi Kastel traje tri dana, a u okviru njega organizovani su koncerti, Expo-polumaratonski sajam, te edukativni forumi, a na jučerašnjem forumu učestvovali su panelisti iz cijelog regiona, dok su ga posjetili i direktori 40 uličnih trka iz Evrope.