Internet

“Rudari” li Zuckerberg novu kriptovalutu kojom će se plaćati na Facebooku?

12/05/2018

Kad je početkom godine šef Facebooka, Mark Zuckerberg, najavio kako će se tokom ove godine malo više pozabaviti blockchain tehnologijom, niko zapravo nije znao kako ju planira upotrijebiti.

Iako je blockchain tehnologija postala poznata zahvaljujući kriptovalutama, ponajprije bitcoinu, ona ima svoju primjenu u brojnim drugim industrijama.

Nagađalo se tako da će pomoću blockchain tehnologije Facebook utvrđivati pravi identitet svojih korisnika, ali i da bi se mogao ubaciti na tržište kriptovaluta.

Upravo se ulazak na tržište kriptovaluta čini najizglednijim scenarijem, barem ako je vjerovati ljudima koji su upoznati s cijelom situacijom.

Naime, Facebook se za blockchain tehnologiju počeo interesirati još prije godinu dana, a prije nekoliko je dana objavljeno restrukturiranje na vrhu kompanije u kojem je dosadašnji šef Messengera, David Marcus, postavljen na čelo odjela koji će se baviti upravo razvojem blockchaina.

Marcus bi trebao biti na čelu tima koji se sastoji od tek desetak ljudi, a koji bi trebali razvijati blockchain za Facebook. Njegovo imenovanje posebno je zanimljivo kad se spomene da je Marcus jedan od ranih investitora u bitcoin, a od decembra 2017. učestvuje u radu jedne od najpopularnijih burzi kriptovaluta Coinbase.

Iako je Marcus sam nedavno izjavio kako Facebook ne planira uvođenje kriptovaluta u svoje aplikacije, nije odbacio ideju da možda, jednog dana, izdaju vlastitu kriptovalutu.

Nešto slično pokušali su napraviti prije gotovo deset godina kad su predstavili virtuelnu valutu Facebook Credits s kojim se moglo kupovati u igrama na Facebookovoj platformi. No, korisnici baš nisu bili zainteresirani pa je cijeli projekt ugašen 2011. godine.

Hoće li s blockchain tehnologijom i FB-coinom biti bolje sreće, mogli bismo saznati za nekoliko godina, koliko bi im, prema trenutnim informacijama, moglo biti potrebno za razvoj i implementaciju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.