tuka odustao

Počinje SP u atletici, evo koliko će rekorderi i osvajači medalja dobiti novca

Morocco's Nabil comforts Bosnia and Herzegovina's Tuka after 800m semifinal in Tokyo, Japan
Morocco's Oussama Nabil (L) comforts competitor Bosnia and Herzegovina's Amel Tuka after the Men's 800m semifinal heat three at Olympic Stadium during the 2020 Summer Olympics in Tokyo, Japan on Sunday, August 1, 2021. Photo by Tasos Katopodis/UPI Photo via Newscom Newscom/PIXSELL

Ukupni nagradni fond SP-a u Eugeneu iznosi 8.498.000 eura

Svjetsko prvenstvo u atletici koje počinje u američkom Eugeneu može se pohvaliti većim nagradnim fondom i istoriji atletskih svjetskih prvenstava.

Tako će pobjednici dobiti 70.000 eura, za srebro je nagrada 35.000, a bronza vrijedi 22.000 eura, objavila je Međunarodna atletska federacija.

Štafetni pobjednici će za zlatnu medalju primiti 80.000 eura, srebro vrijedi 40.000, a bronzana medalja donosi 20.000 eura.

Dodatni bonus zaradit će oni koji budu postavili svjetski rekord, njima se smiješi 100.000 eura. Na zadnjem SP-u 2019. u Dohi pala su dva svjetska rekorda.

Ukupni nagradni fond SP-a u Eugeneu iznosi 8.498.000 eura.

Tuka odustao

Naš najbolji atletičar Amel Tuka morao je odustati od nastupa na Svjetskom prvenstvu koje će se ove godine održati u SAD-u.

Istakao je da nije u najboljoj takmičarskoj formi, te da je u dogovoru sa trenerom i timom odlučio da preskoči ovaj nastup kako bi imao vremena da se spremi za Evropsko prvenstvo.

– Nažalost morao sam otkazati nastup na Svjetskom prvenstvu koje će se održati u SAD-u, razlog tome je nepostizanje najbolje forme, radio sam dobro i naporno pogotovo zimi kao nikad prije, ali se nisu sve kockice posložile kako bih ušao u najbolju formu prije Svjetskog prvenstva. U razgovoru sa trenerom i timom, najbolje je da preskočim SP kako bih imao dovoljno vremena da se spremim za Evropsko prvenstvo koje imam u Minhenu. SP je trebalo da bude prošle godine, ali je pomjereno zbog koronavirusa, raspored je gust, sljedeće godine ćemo opet imati Svjetsko prvenstvo u Mađarskoj tako da sam morao nešto rizikovati, morao sam se nečega odreći, mislim da je ovo najispravnije jer da sam otišao u SAD na SP sigurno bih dvije sedmice jakih i kvalitetnih treninga preskočio, a koje će mi pomoći da dođem do najbolje forme pred Evropsko prvenstvo, rekao je Tuka i dodao:

– Uvijek sam bio iskren prema sebi, pa i prema svima vama kada god ste me pitali za trke i formu tako da trenutno i prolazio sam kroz taj jedan težak period u životu, vjerovatno je to sve utjecalo i odrazilo se na moju formu, znam da trebam biti strpljiv i da nastavim trenirati, ne smijem posustati i skrenuti pogled sa svog cilja, ne smije mi ništa biti prepreka ka ostvarivanju svog cilja, smatram ovo kao jedno malo iskušenje kroz koje prolazimo, poslije svake kiše dođe ubrzo i sunce, ja čvrsto vjerujem u to, te želim da se što prije vratim u svoju formu i predstavim u najboljem svjetlu.