Ostali sportovi

tuka odustao

Počinje SP u atletici, evo koliko će rekorderi i osvajači medalja dobiti novca

15/07/2022

Ukupni nagradni fond SP-a u Eugeneu iznosi 8.498.000 eura

Svjetsko prvenstvo u atletici koje počinje u američkom Eugeneu može se pohvaliti većim nagradnim fondom i istoriji atletskih svjetskih prvenstava.

Tako će pobjednici dobiti 70.000 eura, za srebro je nagrada 35.000, a bronza vrijedi 22.000 eura, objavila je Međunarodna atletska federacija.

Štafetni pobjednici će za zlatnu medalju primiti 80.000 eura, srebro vrijedi 40.000, a bronzana medalja donosi 20.000 eura.

Dodatni bonus zaradit će oni koji budu postavili svjetski rekord, njima se smiješi 100.000 eura. Na zadnjem SP-u 2019. u Dohi pala su dva svjetska rekorda.

Ukupni nagradni fond SP-a u Eugeneu iznosi 8.498.000 eura.

Tuka odustao

Naš najbolji atletičar Amel Tuka morao je odustati od nastupa na Svjetskom prvenstvu koje će se ove godine održati u SAD-u.

Istakao je da nije u najboljoj takmičarskoj formi, te da je u dogovoru sa trenerom i timom odlučio da preskoči ovaj nastup kako bi imao vremena da se spremi za Evropsko prvenstvo.

– Nažalost morao sam otkazati nastup na Svjetskom prvenstvu koje će se održati u SAD-u, razlog tome je nepostizanje najbolje forme, radio sam dobro i naporno pogotovo zimi kao nikad prije, ali se nisu sve kockice posložile kako bih ušao u najbolju formu prije Svjetskog prvenstva. U razgovoru sa trenerom i timom, najbolje je da preskočim SP kako bih imao dovoljno vremena da se spremim za Evropsko prvenstvo koje imam u Minhenu. SP je trebalo da bude prošle godine, ali je pomjereno zbog koronavirusa, raspored je gust, sljedeće godine ćemo opet imati Svjetsko prvenstvo u Mađarskoj tako da sam morao nešto rizikovati, morao sam se nečega odreći, mislim da je ovo najispravnije jer da sam otišao u SAD na SP sigurno bih dvije sedmice jakih i kvalitetnih treninga preskočio, a koje će mi pomoći da dođem do najbolje forme pred Evropsko prvenstvo, rekao je Tuka i dodao:

– Uvijek sam bio iskren prema sebi, pa i prema svima vama kada god ste me pitali za trke i formu tako da trenutno i prolazio sam kroz taj jedan težak period u životu, vjerovatno je to sve utjecalo i odrazilo se na moju formu, znam da trebam biti strpljiv i da nastavim trenirati, ne smijem posustati i skrenuti pogled sa svog cilja, ne smije mi ništa biti prepreka ka ostvarivanju svog cilja, smatram ovo kao jedno malo iskušenje kroz koje prolazimo, poslije svake kiše dođe ubrzo i sunce, ja čvrsto vjerujem u to, te želim da se što prije vratim u svoju formu i predstavim u najboljem svjetlu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.