Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

eliminacije idu dalje

Ostalo je pet kandidata za novog britanskog premijera

Sarajevo: Nakon sastanka s Biserom Turković, ministrica Liz Truss rekla da će mir na Balkanu čuvati Britanija
26.05.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turkovic i drzavne tajnice za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Elizabeth Truss.

Ko god pobijedi morat će se boriti protiv rastuće inflacije i niskog ekonomskog rasta, kao i nedostatka povjerenja javnosti u politiku nakon brojnih skandala na vlasti

Pet preostalih kandidata za budućeg premijera Velike Britanije susrešće se u prvoj od tri televizijske debate u petak, nadajući se da će im dobar nastup povećati šanse u borbi u kojoj za sada nema jasnog favorita.

Početni broj od 11 kandidata smanjen je nakon dva dana glasanja poslanika vladajuće Konzervativne stranke, ali se još niko nije pojavio kao očigledan nasljednik Borisa Johnsona koji je najavio da se povlači nakon niza skandala.

Dok je bivši ministar finansija Rishi Sunak bio na vrhu, on se sada suočava s oštrom konkurencijom ministrice vanjskih poslova Liz Truss, koju podržavaju brojne visoke ličnosti, i ministrice trgovine Penny Mordaunt, za koju ankete govore da je najpopularnija u stranci čiji će članovi odlučiti o pobjedniku.

Bivši ministar za ravnopravnost Kemi Badenoch i Tom Tugendhat, predsjedavajući parlamentarnog odbora za vanjske poslove, također ostaju u trci i nadaju se da će snažna pojava u televizijskim debatama dati zamah njihovim kampanjama.

Ko god pobijedi morat će se boriti protiv rastuće inflacije i niskog ekonomskog rasta, kao i nedostatka povjerenja javnosti u politiku nakon brojnih skandala na vlasti.

Ankete birača također pokazuju da konzervativci značajno zaostaju za opozicionom Laburističkom strankom.