Škotski premijer traži od Sunaka da Velika Britanija prizna državu Palestinu

Rishi Sunak
FOTO: Henry Nicholls / PRESS ASSOCIATION / PIXSELL
Rishi Sunak

Poručio je da nakon prisilne evakuacije stanovništva sa sjevera Gaze pojačava se dojam da svjedočimo postupnom, ali namjernom protjerivanju Palestinaca s cijelog teritorija istorijske Palestine

Škotski premijer Humza Yousaf poslao je pismo britanskom premijeru Rishiju Sunaku u kojem je zatražio da Ujedinjeno Kraljevstvo službeno prizna državu Palestinu kako bi se prekinuo politički zastoj, a koji je Izraelce i Palestince osudio na beskonačne cikluse nasilja.

Pismo je poslano uoči rasprave o stanju na Bliskom istoku u škotskom parlamentu. Yousaf je pismo također poslao i lideru opozicije u britanskom parlamentu Keiru Starmeru.

Yousaf je osudio zločine Hamasa počinjene 7. oktobra te je pozvao na oslobađanje talaca i na trenutačni prekid vatre.

– Svakim danom raste broj nevinih Palestinaca koji gube svoje domove i živote. Podrška koju je vlada Ujedinjenog Kraljevstva dala Izraelu dok je uništavanje u Gazi poraslo povećava njenu moralnu odgovornost da iskoristi bilo kakav uticaj koji ima da sada zaustavi ubijanje – napisao je premijer Škotske u pismu proslijeđenom i medijima.

On dodaje da je trenutni prekid vatre jedini način na koji se ubijanje i patnja nevinih civila mogu privesti kraju.

– Škotska vlada duboko je zabrinuta zbog najnovijih upozorenja Izraela Palestincima koji žive i skrivaju se u Khan Younisu, da napuste to područje. Humanitarne posljedice toga teško je procijeniti – napisao je Yousaf.

Poručio je da nakon prisilne evakuacije stanovništva sa sjevera Gaze pojačava se dojam da svjedočimo postupnom, ali namjernom protjerivanju Palestinaca s cijelog teritorija istorijske Palestine, a samim tim i kršenju međunarodnog prava.

Istaknuo je da Ujedinjeno Kraljevstvo treba sarađivati s međunarodnom zajednicom kako bi jednom zauvijek prekinuo politički zastoj koji je Izraelce i Palestince osudio na beskrajne cikluse nasilja.

– Od velike bi pomoći bilo kada bi Ujedinjeno Kraljevstvo priznalo državu Palestinu unutar granica iz 1967. godine, kao što je to učinilo više od 130 članica Ujedinjenih naroda, uključujući devet članica Evropske unije, i kao što je obećala nova španska vlada – zaključio je Yousaf u otvorenom pismu.