peštek i fetahović na drini

Pokrenuta inicijativa o osnivanju bokserskog kluba u Goraždu

bokserski klub gorazde (1)

Podršku u osnivanju kluba obećali su i predstavnici Bokserskog saveza BiH

Predstavnici Bokserskog saveza BiH na čelu s predsjednikom Enesom Peštekom i selektorom Almedinom Fetahovićem boravili su u Goraždu, a povod su razgovori o osnivanju bokserskog kluba u ovom gradu.

Sastanku u Gradskoj upravi prisustvovali su gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Arman Bešlija te bivši goraždanski bokseri koji su i pokrenuli inicijativu za osnivanje kluba.

Jedan od njih je i Mirsad Agović, aktuelni ministar finansija BPK, koji ističe da ideja o pokretanju ovog kluba postoji već odavno.

– Sada se javila prilika da bismo to pokrenuli i mislim da je jako veliko interesovanje kod mladih, tako sam bar osjetio u ovom periodu kad se počelo pričati o pokretanju kluba. Mislim da imamo lijepu priliku da pokrenemo klub na mnogo dobrim osnovama kao i ranije kada je za veoma kratko vrijeme postigao veoma značajne rezultate. Mi ćemo sada da završimo administrativni dio i nadam se da će to ići brzo, jer imamo podršku stručnih ljudi iz resornog ministarstva i vrlo brzo, mislim početkom februara, raspisati ćemo oglase za prijem u školu boksa – pojasnio je Agović.

Podršku u osnivanju kluba obećali su i predstavnici Bokserskog saveza BiH.

– U razgovoru s gradonačelnikom Goražda i ljudima koji su bili bokseri, a žive i rade u ovom gradu rodila se ideja o pokretanju bokserskog kluba u Goraždu i mi kao Bokserski savez BiH došli smo tu da sve to razmotrimo i pružimo potrebnu pomoć i mislim da će se napraviti jedna lijepa priča. Goražde je geografski centar ove regije, a okolni gradovi Foča, Rogatica, Višegrad nemaju bokserske klubove. Želim da naglasim da je riječ o olimpijskom sportu, jer isključujemo priču o profesionalnom boksu, tako da će Goražde osnivanjem kluba da okupi mlade koji žele da se okušaju u olimpijskom boksu – kazao je predsjednik Bokserskog saveza BiH Enes Peštek.

U Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK takođe podržavaju ovu ideju te naglašavaju da su svi sportski klubovi koji će okupljati što veći broj mladih, mogu računati na podršku.

– Mi znamo da se puno mladih u našem gradu bavi borilačkim vještinama i borilačkim sportovima, ali to nije ukomponovano u jedan klub tako da je ovo jedinstavena prilika da se taj stari klub ponovo aktivira i nadamo se dobrim rezultatima – kazao je resorni ministar Arman Bešlija.

Podršku u osnivanju kluba te pomoć u svim sferama njegovog rada obećao je i gradonačelnik Muhamed Ramović pozdravljajući ideju da se na ovaj način nastavi tradicija po kojoj je Goražde nekada bilo prepoznatljivo.