Biznis

vještački snijeg

OC Jahorina radi sve na osiguranju uvjeta za skijanje

09/01/2020

Sve staze (Poljice, Ogorjelica i Novak Đoković) pokrivene sistemom za osnježavanje Technoalpin su u funkciji isključivo zahvaljujući vještačkom snijegu

Olimpijski centar Jahorina zahvaljujući sistemu osnježavanja, usprkos smanjenom intenzitetu snježnih padavina, omogućio je funkcioniranje ski centra i ski staza od 4. decembra.

Omogućen je rad nove kabinske gondole, tri šestosjeda, lifta sidro i dva poligona za djecu, što čini više od 80 posto ukupnog kapaciteta skijališta.

Sistem za vještačko osnježavanje je konstantno u pogonu i osnježava se cijela planina, od Prače do Poljica te je do sada proizvedeno oko 120.000 m3 snijega što je ista količina koja je proizvedena u toku cijele prošle sezone.

Intenzivno se radi i ulažu maksimalni napori za osposobljavanje što većeg broja staza za skijaše, ističu iz Olimpijskog centra Jahorina.

Trenutni prioritet za osnježavanje su staza Prača, vertikala staze Ogorjelica 2 i staza Ogorjelica 3, staza Novak Đoković i vertikala staze Poljice kao i nastavak osnježavanja kritičnih mjesta na osnježenim stazama gdje iz različitih razloga nema dovoljno snijega poput prijevoja, frekventnih mjesta, mjesta izloženih suncu i južnom vjetru.

Sve staze (Poljice, Ogorjelica i Novak Đoković) pokrivene sistemom za osnježavanje Technoalpin su u funkciji isključivo zahvaljujući vještačkom snijegu.

Olimpijski centar Jahorina opremljen je sa oko 150 lansera i najsavremenijih snježnih topova za proizvodnju vještačkog snijega marke Tehnoalpin čiji su prozivodi zastupljeni u 70 posto skijališta u svijetu.

Ipak iz Centra su napomenuli da stanje na Jahorini nije idealno, osjeti se nedostatak snježnih padavina kao i na svim planinama u regionu, ali su pojasnili da rade sve kako bi osigurali maksimalno dobre uvjete za skijanje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.