Povratak otpisanih: Slovenci u 13. pokušaju slomili Špance (VIDEO)

slovenija-spanija

Rukometaši Slovenije savladali su večeras selekciju Španije 31:26 u susretu četvrtog kola grupe 2 drugog kruga Evropskog rukometnog prvenstva.

Nakon izjednačenog prvog poluvremena, Slovenija je u nastavku u potpunosti nadigrala Špance i izborila prvu pobjedu u drugom krugu i produžila nadu za plasman u polufinale, dok su Španci porazom ugrozili plasman među četiri najbolje ekipe.

Slovence su predvodili Marguč s pet te Mačkovšek i Blagotinšek s po četiri pogotka. Kod Španije je sjajan bio Sole sa 6 golova, Figueras je bio stopostotan s četiri, a u promašajima su prednjačili Dušebajev (1/4), Sarmiento (1/5) i Entrerrios (3/7).

Golmani Urh Kastelic (12) i Matevž Skok (3) imali su ukupno 15 odbrana.

Bila je to prva slovenska pobjeda protiv Španaca na velikim takmičenjima. U dosadašnjih 12 međusobnih susreta na olimpijskim igrama, svjetskim i evropskim prvenstvima Španija je upisala 11 pobjeda uz jedan remi.

U drugom susretu iz ove grupe od 20,30 sati igraju Makedonija i Češka.

Slovenija je tom pobjedom zakomplicirala situaciju u grupi i sada se nalazi na četvrtoj poziciji sa tri boda isto koliko i Makedonija, dok Španija i Njemačka imaju bod više. Prva je Danska sa šest bodova.