Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pravnica iz Sarajeva istrčala maraton: Sport nas čini boljim ljudima

amela trozic 4

Amela Trožić je uspješna pravnica koja živi i radi u Sarajevu. I ništa tu ne bi bilo neobično da nije riječ o djevojci koja je prošle sedmice istrčala maraton u Budimpešti. Amela je 42,2 kilometra istrčala za nešto više od tri ipo sata.

Kaže da se ljubav prema sportu javila još u srednjoj školi, kada se počela rekreativno baviti fitnesom. Budući da su njeni treninzi pored treninga snage podrazumijevali i trčanje, sve više vremena posvećivala je ovom sportu.

“Posebno me oduševljavalo trčanje u prirodi jer, iako se krećete istom rutom, svaki put vam se čini kao da prvi put trčite tim putem i nikad nije dosadno. Iako sam trčala nikad nisam razmišljala o učešću u nekom takmičenju kao što su trke od 5 ili 10 kilometara, polumaraton ili maraton. Međutim, krajem prošle godine prijatelj Erol Mujanović nagovorio me da pokušam istrčati polumaraton“, kaže Amela za Fokus.

amela trozic 3

Početkom maja prijavila se na prvi međunarodni polumaraton u Dubrovniku i nije pogriješila.

“Neopisiv je osjećaj koji doživite ulaskom u cilj. Nasmijana lica dočekaju vas Uz pljesak, a oko vrata se ubrzo nađe i medalja koju zaslužite samim ulaskom u cilj, bez obzira da li ste prvi, deseti ili stopedeseti. Teško je dočarati taj osjećaj sreće. To morate doživjeti“, u zanosu govori pravnica iz Sarajeva.

Prvi polumaraton je istrčala za 1:51 sati, nakon čega su uslijedili polumaratoni u Banjoj Luci i Novom Sadu. Najbolji rezultat ostvarila je na polumaratonu u Sarajevu, koji je istrčala za 1:35 sati.

Ističe i veliku podršku i saradnju sa Udruženjem “Marathon” Sarajevo.

amela trozic 2“Udruženje ima svoj dugogodišnji nedeljni ritual da trčimo svi u grupi, različitog tempa i različitu kilometražu. Ova ekipa mi je pomogla da uz njihovu podršku i instrukcije uspješno istrčim sve navedene polumaratone. Riječ je o rekreativnim trkačima koji su tu iz ljubavi prema trčanju i koji srdačno prime u grupu svakoga ko iskaže želju za trčanjem, bez ikakvih predrasuda. Jedini uslov je da donesete pozitivnu energiju i nabacite osmjeh na lice”, ističe Amela.

Tokom redovnih nedeljnih druženja došli su na ideju da pokušaju istrčati maraton. Odlučili su da se prijave na trku u Budimpešti 11. oktobra. Više od 15 rekreativnih trkača šest mjeseci se pripremalo za svoj prvi maraton.

“Iako istrčite nekoliko polumaratona uopće ne mora značiti da ste spremni da izdržite i istrčite maraton. Borba nastaje tek nakon 30-og kilometra. Tada ste sami sa sobom u svojim mislima. Tog momenta fizička snaga i nije toliko bitna koliko je bitno da ste mentalno jaki da izdržite ostatak, da pobijedite vlastite misli i da prvo sebi dokažete da to možete“, kaže Amela.

Kroz cilj je prošla zajedno sa trenerom Tomislavom Cvitanušićem koji joj je pomogao savjetima da zadnjih 14 kilometara prebrodi krizu i završi trku.

amela trozic 1

“U par navrata došlo mi je da zaplačem, noge čas osjetim, čas ne osjetim. Ali, znala sam da ne smijem stati. Na kraju smo uspješno prošli kroz cilj za 3:36:57 sati i uradili još po pet sklekova na kraju. Tek nakon par sati sam postala svjesna šta smo svi kao grupa napravili, koji uspjeh smo svi pojedinačno postigli i koliko smo svi zajedno postali bolji ljudi“, kaže Amela koja se trenutno odmara i razmišljam da nastupi i na maratonu u Beču koji se održava u aprilu naredne godine godine.

Pored redovnog posla Amela drži i časove ličnih treninga i pravi planove ishrane. Licencu za držanje ličnih treninga, kao i za nutricionizam stekla je nakon pohađanja časova i polaganja voma zahtjevnih testova u švedskoj školi za lične trenere “DS Personal Training School”. Veliki je zaljubljenik u sport i zdrav život. Svoja iskustva želi podijeliti i sa drugim ljudima.

amela trozic 5

“Svima bih preporučila da se bave sportom. Sat vremena fizičke aktivnosti dnevno je samo četiri posto vašeg dana. Razmislite samo koliko vremena potrošite na Facebooku, gledajući serije i slične stvari”, kaže Amela.

Mnogi građani u našoj zemlji kao razlog zašto se ne bave sportom često navode nedostatak vremena. Amela je najbolji primjer da to i nije tačno. Uspješna je u poslu kojim se profesionalno bavi, a jednako tako i u fitnes dvoranama i na terenima za trčanje.

“Sat vremena aktivnosti dnevno će učiniti da budete zdravi, da izgledate bolje, da budete vedriji i pozitivniji, da steknete mnogo novih prijatelja. Sport će vas učiniti boljim i bogatijim čovjekom“, poručila je za kraj Amela.