Kimia Alizadeh

Prebjegla jedina iranska osvajačica olimpijske medalje

Kimia_Alizadeh (1)

Alizadeh nije navela gdje se nalazi, uprkos izvještajima da trenira u Nizozemskoj

Jedina iranska osvajačica olimpijske medalje Kimia Alizadeh odlučila je da napusti matičnu zemlju.

Sportistkinja koja ima 21 godinu, objavila je na društvenim mrežama da je napustila Iran zbog toga što ne želi da bude dio “licemerja, laži, nepravde i ulizivanja”.

Sebe je opisala kao “jednu od miliona potlačenih žena u Iranu”, prenio je BBC.

Alizadeh nije navela gdje se nalazi, uprkos izvještajima da trenira u Nizozemskoj. Ona je 2016. godine postigla historijski uspjeh za Iran osvajanjem bronzane medalje u taekwondou na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

U objavama na društvenim mrežama napisala je da zvaničnici Islamske Republike koriste njen uspjeh u propagandne svrhe.

Domovinu je napustila u trenutku kada je Iran pogođen protestima koji su nastali nakon obaranja ukrajinskog aviona prošle sedmice i velikog konflikta sa Sjedinjenim Američkim Državama.

– Ja sam jedna od miliona potlačenih žena u Iranu za koji sam nastupala godinama. Oblačila sam šta god da mi kažu i pričala šta god da narede. Svaku rečenicu koju su naredili, ja sam ponavljala. Mi smo samo sredstvo za njih – napisala je ona.

Dodala je da, iako bi vlada koristila njene sportske uspjehe u političke svrhe, političari bi je ponižavali komentarima poput “Nije moralno za ženu da širi noge.”

Alizadeh je negirala da je pozvana u Evropu ili da je dobila primamljivu ponudu i nije potvrdila u koju zemlju je otišla.

Iranci su ostali u šoku nakon vijesti o njenom odlasku.

Iranski političar Abdolkarim Hoseinzadeh optužio je “nesposobne zvaničnike” što su dozvolili da iranski “ljudski kapital pobjegne”.

Poluzvanična novinska agencija Isna objavila je izvještaj u kome piše: “Šok za iranski tekvando. Kimia Alizadeh emigrirala u Nizozemsku”.

Agencija je izvijestila da se Alizadeh nada da će nastupati na Olimpijskim igrama u Tokiju ove godine, ali ne pod iranskom zastavom.

Objavljujući odluku da napušta Iran, sportistkinja nije iznijela svoje planove, ali je rekla da ostaje “dijete Irana” gdje god da se nalazi.