OKBiH

Predstavljen bh. tim za EYOF 2019: Cerić pali plamen, Alić nosi zastavu BiH

bh tim eyof

Nema puno gradova koji su olimpijski, a još manje ima gradova u kojima se dva puta pali olimpijski plamen

U Olimpijskom komitetu BiH danas je predstavljen bh. tim za Evropski zimski olimpijski festival mladih (EYOF), koji će se od 9. do 16. februara održati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Bh. delegacija na svečanom otvaranju EYOF-a 10. februara na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase brojaće 31 člana. Zastavu će nositi skijašica Esma Alić, a olimpijski plamen zapaliće najbolja bh. sportistkinja džudistkinja Larisa Cerić, javlja Anadolu Agency (AA).

BiH će na EYOF-u predstavljati 21 sportista i osam trenera, a u delegaciji na otvaranju biće šef misije i njegov zamjenik. Bh. predstavnici nastupiće u pet sportova: alpsko skijanje, ski trčanje, biatlon, snowboard i brzo klizanje, s tim da će neki od sportista nastupiti u dvije sportske discipline.

“Nema puno gradova koji su olimpijski, a još manje ima gradova u kojima se dva puta pali olimpijski plamen. Sarajevo 1984. je imalo tu privilegiju i Sarajevo i Istočno Sarajevo u nedjelju na stadionu ‘Koševo’ imaju ponovo privilegiju da se upali olimpijski plamen, koji je ovdje među nama. EYOF je izvanredan alat da živimo drugačiju BiH, da živimo BiH u kojoj će prevladavati upravo vrijednosti koje EYOF nosi sa sobom, a to su: izvrsnost, respekt, prijateljstvo, povjerenje, poštovanje i fair-play. I, to je ono što treba da ostane kao naslijeđe kada odu mladi ljudi iz 46 evropskih zemalja. BiH je ponosna na ovaj projekat koji će probuditi emocije i dizajnirati mladim ljudima budućnost da imaju sjećanje, da imaju viziju kuda i na koji način trebaju živjeti u BiH“, kazao je Izet Rađo, predsjednik OK BiH prilikom predstavljanja bh. tima.

U reprezentaciji BiH su: alpsko skijanje: Harun Kunovac, Nina Petrović, Esma Alić, Aiša Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Salih Hasanbegović, Kemal Karić, Strahinja Arnaut; skii trčanje: Đorđe Santrač, Marija Jokić, Anđela Samardžija, Predrag Pantić, Uroš Lalović, Nikola Gavrilović; biatlon: Aleksa Vuković, Jokić, Samrdžija, Andrija Jugović, Luka Vrećo, Davor Škipina; snowboard: Asija Klačar, Selina Memić; brzo klizanje: Sumeja Zaimović. Treneri su: Almir Bužo, Mirza Nezirović (alpsko skijanje), Goran Santrač, Dragan Jeftović (ski trčanje), Goran Mumović, Bojan Minić (biatlon), Nihad Bašić (snowboard) i Haris Burić (brzo klizanje).

“Predstavljaću BiH na EYOF-u u disciplinama, slalom, veleslalom i paralelslalom. Ne mogu očekivati neki veliki rezultat, jer dolazi puno dobrih takmičara. Konkurencija je izuzetno teška, ali naravno da ću se potruditi da ostvarim što bolji plasman i da što bolje predstavim sebe i svoju državu“, kazao je Kunovac, koji se nada da će mu prednost biti to što bolje poznaje staze od konkurencije.

Goran Mumović, trener biatlonske selekcije BiH, naglasio je da su pripremni period završili zahvaljujući podršci OK BiH i Skijaškog saveza BiH, dok su ih druge institucije zaobišle.

“Iluzorno je očekivati da ova djeca stanu u red sa razvijenim zemljama, poput Norveške, Finske, Njemačke, Rusije, koje dolaze u punom sastavu i da očekujemo neku borbu egal sa njima. Svaki plasman naših takmičara u prvu polovinu bi predstavljao veliki uspjeh za nas. Mislim da imamo dobru bazu i da je u tu bazu trebalo daleko više uložiti da bi napravili bolji rezultat. Naravno da je druženje ove djece i upoznavanje sa ostalim takmičarima jako pozitivno i dobro, ali vrijeme je da se mi u rezultatskom smislu priključimo ovim zemljama, jer na kraju krajeva, mi smo olimpijski grad i smatram da bi nas Olimpijske igre u Sarajevu trebale naučiti da bi ovo trebao biti sport broj jedan u BiH“, kazao je Mumović, te dodao da su stvoreni svi neophodni uslovi za stvaranje vrhunskih biatlonaca, ali da su potrebna veća ulaganja u njih.

Alić, kojoj je odlukom Izvršnog komiteta OK BiH pripala čast da nosi bh. zastavu, nije krila zadovoljstvo zbog te činjenice.

“Za mene je velika čast nositi zastavu BiH, pogotovo što će EYOF biti održan u mojoj zemlji“, istakla je Alić.

Evropski zimski olimpijski festival mladih održaće se od 9. do 16. februara u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. EYOF 2019 će okupiti više od hiljadu takmičara, blizu 750 članova delegacija iz 46 država te više od 150 akreditovanih novinarskih ekipa i hiljade volontera iz BiH.