formiran u februaru

Premijerni nastup ženske reprezentacije BiH na SP u sjedećoj odbojci u Sarajevu

zenska reprezentacija u sjedećoj odbojci

Selektor Almir Žilić u ragovoru za Fenu naglasio je da ovaj sport u ženskoj konkurenciji u našoj zemlji još u povoju, te da će trebati veliki napori da zaživi

Ženska reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci početkom novembra ove godine u Sarajevu će u svom premijernom nastupu učestvovati na 8. svjetskom prvenstvu.

Bh. ženski tim je formiran sredinom februara ove godine i već je zabillježio prve zvanične nastupe na turniru Srebrene lige u martu u Sarajevu. Predvođene selektorom Almirom Žilićem, koji je dužnost preuzeo u februaru, odbojkašice BiH na startu tog takmičenja upisale su historijsku pobjedu na selekcijom Francuske sa 3:2. U Savezu sjedeće odbojke BiH bili su prestretni i zbog te utakmice se napravila euforija.

Selektor Almir Žilić u ragovoru za Fenu naglasio je da ovaj sport u ženskoj konkurenciji u našoj zemlji još u povoju, te da će trebati veliki napori da zaživi.

– Prioritet je formiranje klubova, koji bi bili okosnica reprezetacije. Tuzlanski kanton bi trebao biti baza ženske reprezentacije. Sazvali smo jedan veliki kolegij gdje će biti predstavnici svih 13 općina TK. Planiramo je da formiramo jedan veliki tim, oko reprezentacije, koji će pomoći u okupljanju žena. S obzirom da je u BiH ženska sjedeća odbojka u povoju, napravili smo sistem da opštine u TK daju po jednu igračicu. Novoformirani klub će biti okosnica i generator promjena u ženskoj invalidskoj odbojci. Na dobrom smo putu i mislim da ćemo napraviti dobru reprezentaciju za SP – kazao je Žilić.

Navodi da osim u TK i u Zenici postoji ženski odbojkaški klub, te da će učiniti sve da se jedan klub formira i u Sarajevu.

– Također, u stalnom sam kontaktu sa selektorom muške reprezentacije Srbije, koji je iz Banje Luke, i vrlo ozbiljno smo razgovarali da se i u RS-u napravi jedan klub čije će članice participirati u reprezentaciji za SP – kazao je Žilić.

Do početka SP-a u Sarajevu preostalo je još tri mjeseca. Plan priprema reprezentacije biće razmatran početkom septembra u Savezu za sjedeću odbojku BiH, na kojem će prisustvovati oba selektora.

– Znam šta mi je raditi. Valja okupiti reprezentaciju, malo veću, ozbiljniju, sa većim kapacitetima. Na tome radim vrlo aktivno već dva mjeseca. Mislim da imamo velike šanse da napravimo velike rezultate, kao i naša muška ekipa. Ženskoj reprezentaciji treba puno podrške. Ogromna je razlika između muškaraca i žena u ovom sportu, sa ženama je to puno osjetljivije, kompiciranije i zato treba podrška javnosti, medija i svih koji mogu pomoći – kazao je Žilić.