Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzla

Preminuo Senad Muminović, legenda bh. košarke

senad muminovic
Foto: BH Basket

Paralelno igranju u Slobodi, Senad je bio član prve generacije košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine

Nekadašnji košarkaš, kapiten i trener Sloboda Dite i bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine, Senad Muminović, preminuo je večeras u Tuzli u 63. godini života, a nakon duge i teške borbe sa opakom bolešću, javlja Tuzlainfo.ba.

Košarkom se počeo baviti 70-tih prošlog vijeka, a prve nastupe je upisao za ekipu Partizan Kreka, nakon čega prelazi u Jedinstvo, a nakon srednje škole se priključuje ekipi Slobode u kojoj je igrao do sredine 90-tih godina.

Dvije godine zaredom (1992., 1993.), Muminović je proglašen za sportistom Grada Tuzle, a njegove dominante partije vodile su Slobodu do prvog trofeja prvaka Bosne i Hercegovine u debitantskoj sezoni 1993/1994. Pehar je podigao upravo kapiten Senad Muminović. Druga titula stigla je u sezoni 1995/1996. U tom periodu osvojena su i tri uzastopna Kup takmičenja i to 1994, 1995, 1996. godine.

Paralelno igranju u Slobodi, Senad je bio član prve generacije košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Nakon Slobode, Muminović odlazi u Aziju, tačnije Iran gdje je nastupao u Teheranu. S klubom iz glavnog grada Irana igrao je prvenstvo Azije.

Trenersku karijeru počeo je u juniorskom pogonu Sloboda Dite gdje je radio s dosta uspjeha. Prvi posao glavnog trenera imao je u Konjicu nakon čega postaje pomoćnik glavnog trenera Slobode Borislava Džakovića. 2008. godine, Muminović je preuzeo klupu od trenera Džakovića.

Nakon dvije godine uspješnog vođenja Slobode, odlazi u Hrvatsku gdje preuzima ekipu Darde iz Osijeka.

Poslije četiri godine provedenih u Osijeku, 2015. godine postao je trener Zrinjskog iz Mostara. Nakon toga postao je selektor mlade U20 reprezentacije Bosne i Hercegovine. Vodio je selekciju na Eurobasketu B-divizije 2016. godine kada su bh. momci završili na petoj poziciji.

Posljednjih godina nije bio aktivan u košarci.

U rodnoj Tuzli gdje ima status sportske legende je bio omiljen.

Mjesto i vrijeme dženaze i posljednjeg ispraća bit će objavljeno naknadno.