Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hajrudin Zekić

Presedan u bh. sportu: U ligi će za muške timove moći nastupati i žene

hajrudin zekic
Foto: Screenshot/ YouTube

“Nakon dolaska sa Evropskog prvenstva bit će održana sjednica Upravnog odbora i da će se donijeti konačna odluka o nastavku prvenstva, a samim tim u Propozicije takmičenja će se ubaciti ta odluka, odnosno zaključak da u muškoj konkurenciji mogu nastupiti i dvije djevojke”, kaže Zekić

Hajrudin Zekić, predsjednik Saveza sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine, za Faktor je otkrio kako će od naredne sezone u ligama sjedeće odbojke za muške ekipe moći igrati i po dvije žene, a sve u cilju razvoja ovog sporta kod ove populacije.

-Kada je u pitanju ženska sjedeća odbojka u Bosni i Hercegovini, na posljednjoj Skupštini saveza sjedeće odbojke BiH usvojen je zaključak na osnovu kojeg je donesena odluka da u muškoj konkurenciji, posebno u prvim ligama Sjever i Jug, naravno može i Premijer ligi, mogu nastupati bar dvije djevojke sa VS-om, osobe sa manjim procentom invalidnosti – kazao je Zekić za Faktor.

Istakao je kako će se ta odluka u Propozicije takmičenja ubaciti na sjednici Upravnog odbora nakon Evropskog prvenstva.

-Nakon dolaska sa Evropskog prvenstva bit će održana sjednica Upravnog odbora i da će se donijeti konačna odluka o nastavku prvenstva, a samim tim u Propozicije takmičenja će se ubaciti ta odluka, odnosno zaključak da u muškoj konkurenciji mogu nastupiti i dvije djevojke.

Malo je specifično. Mi imamo djevojke u Tuzli, Maglaju, Kaknju, Zenici, Sarajevu ali nemamo klubova. Zato smo donijeli ovu odluku da bar mogu dolaziti na treninge i ako ništa da krenemo tim turnirskim takmičenjima ili ako klub učestvuje na nekom turniru da pružimo taj dio.

Jedini registrovani ženski klub sjedeće odbojke je klub iz Kaknja, a u sklopu invalidskog odbojkaškog kluba Bosna u Zenici postoji sekcija kao klub ženske odbojke – dodao je on.

Ženska selekcija BiH je u novembru prošle godine nastupila prvi put na svjetskoj smotri, a prve zvanične nastupe bh. obojkašice zabilježile su na turniru Srebrene lige u martu (2022. godine) u Sarajevu, kada su ostvarile historijsku pobjedu protiv Francuske 3:2.

-Mi smo u nekoj fazi razvoja toga i sve te djevojke mlađe. Imali smo nastup na Zlatnoj ligi, okupili smo sve igračice koje su tada bile raspoložive. Imale su debitantski nastup na Svjetskom prvenstvu. Sve ostalo je sistem kvalifikacija. Postoji rangiranje da bi neko nastupio na EP.

Mi smo iskoristili domaćinstva da promovišemo žensku odbojku, mada za sve postoje kvalifikacije – zaključio je Zekić.