Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UDT

Disciplinski postupak protiv sutkinje iz Sarajeva zbog neispunjenja norme

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Arhiva

U odgovoru na disciplinsku tužbu, Muhibić je navela da je radila po planu, ali joj je naređeno da preuzme predmete koje su radili stručni saradnici,

Ured disciplinskog tužioca podnio je tužbu protiv Amre Muhibić, sutkinje Kantonalnog suda u Sarajevu, zbog disciplinskih prekršaja nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti i neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije.

Muhibić se disciplinskom tužbom tereti da je – dijelom u 2022. i početkom 2023. godine – imala nizak procenat rješavanja predmeta, čime je počinila disciplinski prekršaj “nepoštivanje dužnosti sudije”.

“Ured disciplinskog tužioca je tereti da je uzimala u rad predmete izvan plana rada, koji su mlađi i manje složeni predmeti, kao i da je uzela u rad parnični predmet star 20 godina“, navodi se u disciplinskoj tužbi koju je pročitala disciplinska tužiteljica Aldijana Porča.

Tužiteljica je navela da je Muhibić u jednom predmetu propustila na vrijeme donijeti mjeru osiguranja, koja je kasnije izgubila svaku svrhu.

U odgovoru na disciplinsku tužbu, Muhibić je navela da je radila po planu, ali joj je naređeno da preuzme predmete koje su radili stručni saradnici, te da se radi o planu i programu predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu.

“Sudije su ustanovile da stručni saradnici, koji su donosili svoje nacrte, nemaju rad u praksi niti osnovna znanja. Mi smo ih zvali ‘nevidljivi radnici'“, obrazložila je Muhibić.

Sutkinja Muhibić je rekla da namjerno nije donijela mjeru osiguranja jer je stranka urgirala, te dodala da se, prema njenom mišljenju, radi o nezakonitom napredovanju u jednom javnom preduzeću.

Porča je, ulažući materijalne dokaze, predložila da bude saslušan Vladimir Špoljarić, predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu, na okolonosti posljedica neopravdanog postupanja tužene, što je Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća prihvatila.

Muhibić je u materijalne dokaze uložila mjesečni izvještaj o orijentacionim mjerilima za rad sudija i stručnih saradnika u sudovima, te izvode iz CMS-a protokola predmeta. Ona je rekla da je u rad uzimala predmete koje su druge sudije odložile u pisarnicu, dodajući da je predsjednik Suda trebao “to bolje rasporediti, a ne stavljati u njen referat”. Disciplinska komisija je prihvatila da Muhibić bude saslušana u ovom postupku.

Glavna rasprava zakazana je za 6. novembar.