nakon historijskog rezultata

Prijatelji priredili doček Lani Pudar u Mostaru

20210314_2_47330774_63375336_Web

“Teško je opisati riječima ovaj osjećaj”

Kolege iz Plivačkog kluba Orka iz Mostara danas su za Lanu Pudar, najbolju bh. plivačicu i predstavnicu Bosne i Hercegovine na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju, po povratku iz Beograd priredili veličanstven doček ispred mostarske Vijećnice. Mlada plivačica kojoj predviđaju veliku karijeru nije mogla skriti emocije, kao ni predstavnici kluba čije boje brani, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Teško je opisati riječima ovaj osjećaj. Sretna sam i zadovoljna, i zaista hvala svima koji su me sačekali i priredili mi ovakav doček. Na meni je da nastavim trenirati, budem uporna, radim i trudim se, te da na Olimpijadi isplivam što bolji rezultat”, kazala je 15-godišnja Pudar, koja je tokom vikenda na Otvorenom prvenstvu Srbije isplivala A normu za Olimpijske igre u Tokiju u disciplini 100 metara delfin.

Predsjednik PK Orka Damir Đedović rekao je da će u klubu učiniti sve da mlada plivačica i na Olimpijskim igrama ostvari što bolji rezultat.

“Nismo sasvim sigurno još ni svjesni šta je ona uspjela u Beogradu. Nemam riječi. Očekivali normu jesmo, ali rezultat kojim je to postigla je vrijedan divljenja i poštovanja. To je drugi rezultat u svijetu ove godine za seniorke, a ona je djevojčica od 15 godina”, istakao je Đedović.

Poručio je i predstavnicima vlasti u Mostaru, Hercegovačko-neretvanskom kantonu i državi da je za dalje velike stvari potreban adekvatan bazen, koji Mostar danas nema.

Rezultat Pudar iz Beograda 57,37 sekundi vrijeme je srebrne medalje sa posljednjeg Seniorskog evropskog prvenstva održanog u Glasgowu. Vrijeme je to i finala Olimpijskih igara u Rio de Janeiru. Ovaj rezultat koji je bh. plivačici donio 904 FINA boda ujedno je i ubjedljivo najbolji u historiji bh. plivanja. Lana Pudar mogla bi biti najmlađa učesnica Olimpijskih igara Tokiju.

Pudar je prva bh. plivačica koja je isplivala A olimpijsku normu. Rezultat 57,37 sekundi drugi je najbolji na svijetu u ovoj godini, a brža od bh. plivačice je samo svjetska rekorderka i osvajačica zlatne medalje sa posljednjih Olimpijskih igara Sarah Sjostrom, i to za svega tri stotinke.