Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prije 32 godine najveći je odigrao svoju prvu utakmicu u NBA

jordan

Na današnji dan prije 32 godine svoju prvu utakmicu u NBA ligi odigrao je jedan jedini Michael Jordan.

Njegov Chicago je 26. oktobra 1984. godine pobijedio Washington Bulletse 109:93, a Mike je svoju blistavu karijeru započeo sa odličnih 16 poena, šest skokova i sedam asistencija.

Ipak, tada niko nije mogao ni da pretpostavi šta će Jordan uraditi u narednom periodu i koliko će promijeniti košarku.

„Mislim da tada niko nije mogao da pretpostavi. On nije bio dominantni centar visok 212 centimetara, na kojem bi mogli da gradite tim, ili plejmejker koji uvijek ima loptu u svojim rukama. On je bio ’samo’ bek šuter“, rekao je Rod Higgins, saigrač Michaela Jordana na početku njegove karijere i njegov sadašnji partner u Charlotte Hornetsima.

Jordan je u NBA stigao kao treći pik na draftu, iza Hakeem Olajuwona i Sam Bowieja.

1984nbadraft

„Vidite, svi smo znali da će on biti dobar igrač. Ali, on je igrao za Dean Smitha i igrao je na Igrama sa Bob Knightom i to je bila pretežno ofanzivna košarka. Odmah smo vidjeli da je bolji šuter nego što većina ljudi misli. Ali, najveća razlika koju smo uvidjeli je koliko dobro on može da kontroliše loptu. Već drugog ili trećeg dana na trening kampu znali smo da imamo nešto posebno. On je ostavio trag na timu već od prvog dana“, rekao je Kevin Loughery koji je bio trener Bullsa u Jordanovoj prvoj sezoni.

Tokom svoje fenomenalne karijere Jordan je osvojio šest NBA titula (u svih šest je bio i proglašen za najkorisnijeg igrača finalne serije), pet puta je bio proglašen za nakorisnijeg igrača lige, a jednom je čak bio proglašen i za najboljeg odbrambenog igrača (1988. godine).

U 15 sezona provedenih u najjačoj ligi svijeta bilježio je prosječno 30,1 poen, 6,2 skoka i 5,3 asistencije.