Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

traži se sistem

Prijedlog Igokee neprihvatljiv većini ekipa

spars – igokea

Riječ je zapravo o sistemu koji je bio zastupljen do prije dvije godine

Članovi Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH danas bi u Sarajevu trebali održati sjednicu na kojoj će raspravljati o sistemu takmičenja u domaćem prvenstvu naredne sezone.

Prije sjednice, u podne je planiran sastanak predstavnika 14 klubova koji će učestvovati u najvišem rangu takmičenja bh. muške košarke: Igokea, Široki, Spars Realway, Sloboda, Bratunac, Leotar, Zrinjski, Čapljina, Mladost Mrkonjić Grad, Promo Donji Vakuf, Kakanj, Bosna Royal, Borac Banja Luka i Student Mostar.

Kako je ranije u izjavi za SCsport najavio tim-menadžer Igokee Siniša Kovačević, aktuelni prvak BiH na sastanku će iznijeti prijedlog da se takmičenje održi u nekoliko dijelova.

Prema zamisli Aleksandrovčana, igranja prve faze bi bili oslobođeni klubovi koji nastupaju u ABA i ABA 2 ligi (Igokea, Široki, Spars Realway i Sloboda), a osam preostalih ekipa bi se borilo za dva mjesta u takozvanoj Ligi 6, gdje bi već bile osigurane pozicije za pomenuta četiri tima. Zatim bi četiri najbolje ekipe Lige 6 razigravale u play-offu za prvaka.

Riječ je zapravo o sistemu koji je bio zastupljen do prije dvije godine.

Međutim, kako saznajemo, većina klubova će glasati protiv ovog prijedloga. Neki su čak spremni zaprijetiti otkazivanjem nastupa u Prvenstvu BiH ukoliko se prihvati opcija za koju se zalaže Igokea, jer ne žele igrati veći dio sezone bez utakmica sa najatraktivnijim bh. ekipama.

Zamisao užeg rukovodstva KSBiH, sa kojom bi se složila većina prvoligaških ekipa, jeste da svih 14 klubova igra od samog starta sezone domaće prvenstvo. Potom bi se osam najboljih plasiralo u play-off te razigravalo za državnog prvaka.

Naravno, postoji i mogućnost da na današnjoj sjednici bude još različitih prijedloga o sistemu takmičenja. U svakom slučaju, očekuje se zanimljiva rasprava o konačnom rješenju po pitanju nove sezone domaćeg ligaškog takmičenja, koje bi trebalo startati krajem septembra.