Ostali sportovi

"Laureus"

Prvi put “sportskog Oscara” dobile dvije osobe

18/02/2020

U konkurenciji sportašica najboljom je proglašena američka gimnastičarka Simone Biles, njoj je to treća nagrada, nakon 2017. i 2019. godine

Isti broj glasova članova akademije u izboru za najboljeg sportistu u 2019. godini osvojili su nogometaš Barcelone Lionel Messi i svjetski prvak u Formuli 1 Lewis Hamilton. Za obojicu je to prvi “Laureus” u karijeri.

Hamilton je prošle godine osvojio svoj šesti naslov svjetskog prvaka pobijedivši u 11 utrka, dok je Messi po šesti put u karijeri osvojio Zlatnu loptu za najboljeg nogometaša svijeta.

U konkurenciji sportašica najboljom je proglašena američka gimnastičarka Simone Biles, njoj je to treća nagrada, nakon 2017. i 2019. godine.

Najboljom ekipom godine proglašena je južnoafrička ragbi reprezentacija koja je u Japanu osvojila naslov svjetskog prvaka, za novaka godine proglašen je kolumbijski biciklist Egan Bernal koji je postao najmlađi pobjednik “Tour de Francea” u zadnjih 110 godina, dok je za povratnika godine izabrana je njemačka vozačica formule 3 Sophia Floersch koja se vratila utrkama iako je nakon nesreće u Makau u novembru 2018. godine bila podvrgnuta 11-satnoj operaciji kičme.

Za najbolju u konkurenciji sportaša s invaliditetom izabrana je američka skijašica trkačica Oksana Masters, u konkurenciji najboljih u akcijskim sportovima najboljom je proglašena američka snowboardašica Chloe Kim, a podijeljene su i neke posebne nagrade.

Tako je penzionisani njemački košarkaš Dirk Nowitzki dobitnik nagrade za životno djelo zbog svog doprinosa košarci, a Španski košarkaški savez osvojio je nagradu za izvanredni uspjeh zbog toga što je muška reprezentacija osvojila naslov svjetskog prvaka u Kini, dok je ženska reprezentacija osvojila tri od posljednja četiri naslova evropskog prvaka.

Za najbolji sportski trenutak u posljednjih 20 godina navijači su izabrali potez indijskog kriketaša Sachina Tendulkara koji je “na svojim ramenima nosio naciju” na putu ka osvajanju naslova svjetskog prvaka 2011.

Nagradu “Sport za dobro” koja se dodjeljuje organizacijama ili pojedincima koji koriste sport za borbu protiv nasilja i diskriminacije osvojilo je udruženje South Bronx United koja svojim programom uključivanja najsiromašnijih i marginaliziranih osoba iz svoje zajednice u organizirano igranje američkog nogometa pomaže tim mladim osobama izgraditi vještine koje ih mogu učiniti uspješnima u školi i na poslu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.