Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

španski teniser

Rafael Nadal komentarisao dramu oko Novaka Đokovića

nadal-djokovic (1)

Iz mog gledišta, ne slažem se mnogo toga što se dogodilo u posljednje dvije sedmice, kaže Nadal

Španski teniski velikan Rafael Nadal održao je presicu u Melbourneu uoči početka Australian Opena, koji u atmosferi općeg ludila starta za dva dana. Naravno, u fokusu je bio “slučaj Đoković”.

– Jasno je kao dan da je Novak jedan od najvećih tenisera u istoriji, bez ikakve dileme. No, ne postoji igrač koji je veći od turnira. Niko, ni Roger, ni Novak, niti, recimo, Borg, baš niko. Australian Open veći je i važniji od svih nas. Na koncu, ako će igrati – super, a ako neće… AO će biti sjajan turnir s njim ili bez njega. To je moje mišljenje – kazao je za početak Nadal, upitan koje smo uopće naučili lekcije iz ovog slučaja.

– Ne znam, ali smatram da je situacija otišla debelo predaleko. Malo sam i umoran od svega toga. Tenis je, po meni, silno važan, ali može li biti važniji od trenutka u kojem se svijet trenutno nalazi i borbi protiv pandemije? Nisam siguran. Svašta smo prošli u protekle dvije godine; mnogi teniseri “nisu preživjeli” i morali su se odreći tenisa zbog pada turnirskih zarada, putovali smo s krnjom ekipom ili bez ikoga na turnire, bili smo u “bubbleovima”, mnogi su morali potražiti i psihološku pomoć. Tenis u doba pandemije bio je silno izazovan, i sada kada se osvrnem, jedino rješenje u svemu tome bila je – vakcina. Moramo biti vakcinisani, zbog nas samih, ali i zdravlja tenisa, zdravlja sporta, zdravlja cijele svjetske populacije…

Što se tiče Đokovićeva teniskog nasljedstva, Nadal je jasan:

– Kao prvo, želim mu sve najbolje. Kroz karijeru smo imali dobar odnos, međusobno poštovanje, mnogo smo puta pokušali ispravljati neke negativnosti, zajedno. Ali u ovom konkrentom slučaju, po meni postoji niz pitanja koje traže odgovore. A njegov imidž? Svako si bira svoj put. On se definitivno cijeni kao osoba, kao sportaš, i ja ga cijenim, to uopće nije sporno. I kažem, želim mu sve najbolje. No, iz mog gledišta, ne slažem se mnogo toga što se dogodilo u posljednje dvije sedmice – zaključio je Nadal.

Vodeći teniseri Australian Opena žele da se tenis vrati u centar pozornosti

Vodeći igrači Australian Opena izjavili su u subotu da su umorni od sage o Novaku Đokoviću koja je zasjenila prvi ovogodišnji Grand Slam i žele da se tenis vrati u centar pozornosti.

Prije početka turnira u potpunosti je dominirala borba prvog igrača svijeta da nastupi u Melbourne Parku, suočen s odlukom australske vlade da ga deportira nakon što mu je dvaput ukinula vizu.

“Neću lagati, to je bilo u svim vijestima posljednjih nekoliko sedmica. O tenisu se nije dovoljno govorilo u posljednjih nekoliko sedmica, što je šteta.”, izjavio je četvrti nositelj grčki tenisač Stefanos Tsitsipas novinarima u Melbourne Parku, dva dana prije početka turnira.

“Cijela ova situacija oduzela je mnogo pozornosti s nas takmičara”, rekao je novinarima australski igrač broj jedan Alex de Minaur, 32. nositelj. “Osjećaj je kao da nam se oduzima takmičenje za koje samo želimo da počne. Samo smo željni izaći i takmičiti se. Da budem iskren, spreman sam sve ovo ostaviti iza sebe i usredotočiti se na igranje svojih teniskih mečeva i pustiti moj tenis da govori.”

De Minaur je odbio kritizirati Đokovića, ali je rekao da je njegova odluka da se ne vakciniše u suprotnosti s onim što su normalni Australci morali proći. Australija je pretrpjela neke od najdužih karantena na svijetu i ima stopu vakcinacije od 90 posto među odraslima.

“Australci su prošli kroz mnogo toga. Bilo im je jako teško. Napravili su puno da zaštite sebe i svoje granice. Kao i svaki drugi teniser, ako si htio ući u zemlju, morao si biti dvostruko vakcinisan. Sve je na njemu, njegovim izborima i prosudbi”, dodao je.

Prvakinja Australian Opena za žene Naomi Osaka kazala je pak da je odluka o Đokoviću na vladi, a ne na igračima. Izrazila je suosjećanje s Đokovićem te se prisjetila svoje situacije kada je bila u središtu pozornosti zbog povlačenja s French Opena nakon svađe s organizatorima zbog medijskih obaveza.

“Mislim da je to nesretna situacija. On je tako sjajan igrač i pomalo je tužno. Znam kako je biti u njegovoj situaciji, kad vas pitaju o toj osobi, vidjeti komentare drugih igrača, to nije najbolja stvar. Pokušavam ostati pozitivna”, izjavila je Osaka, 13-ta nositeljica na turniru.