Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ragbi savez BiH od MOK-a dobija 60.000 dolara

ragbi-bih

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine (OK BiH) obezbijedio je 60.000 američkih dolara za timski sport u razvoju – ragbi 7 kroz aplikaciju na projekat Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) – Team Support Grant.

”Cilj ovog programa je finansijski podržati kvalifikacije našeg tima za Olimpijske igre koje će se održati u Tokiju 2020. godine”, saopšteno je iz OK BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako ističu u OK BiH, ”rezultati koje Ragbi savez BiH postiže u posljednje tri godine sa svim nacionalnim selekcijama su zapaženi, posebno rezultati muške seniorske reprezentacije koja je u proteklom periodu napravila pomak na World Rugby ranking listi, te sa 90. mjesta skočila na 68.”

”Muška reprezentacija je u protekla dva ciklusa Evropskog prvenstva nacija u kvalifikacijama oba puta osvojila prvo mjesto u svojim skupinama, te dva puta zaredom promovisana u veći rang natjecanja. Ovakva saradnja OK BiH, Ragbi saveza BiH i Olimpijske solidarnosti MOK-a, može biti primjerom buduće uspješne saradnje sportskih organizacija na svim nivoima. Podsjećamo da je OK BiH u prethodnom osmogodišnjem periodu dva puta podržao košarkašku reperezentaciju BiH kroz isti grant i to sa 100.000 američkih dolara u njihovim nastojanjima da se kvalifikuju za Olimpijske igre. Kada je riječ o pojedinačnim sportovima, trenutno OK BiH stipendira 10 potencijalnih olimpijskih kandidata za OI PyoengChange 2017., a početkom septembra će stipendirati 15 potencijalnih olimpijaca koji očekuju ispunjenje norme za OI Tokyio 2020”, naveli su iz OK BiH.