Ostali sportovi

RK “Maršal”

Ragbi se vraća u Sarajevo

21/09/2021

Ragbi klub “Maršal” organizuje trening u 11h, nedjelja 26.9 na stadionu FK Butmir

Mnoge Sarajlije nisu ni bile svjesne da se ragbi ikada igrao u Sarajevu, a kamoli da se nekadašnji ragbi klub “Maršal” ugasio 2015. godine. Pogođeni istim nedaćama kao i ostatak države, usljed odlaska igrača u inostranstvo trbuhom za kruhom te finansijskim nepogodama, šačica ragbista koji su ostali bili su prisiljeni da okače svoje kopačke o klin.

Kada se ljudima spomene ragbi, obično to povezuju sa grubošću, što zbog predrasuda, što zbog nepoznavanja samog sporta. Ragbi kao i svaki sport se bazira na tehnici, pa tako i kod obaranja, postoje tehnike pravilnog obaranja koje minimiziraju mogućnost povrede. Ako se povreda i desi, to je u većini slučajeva samo kontuzija bez ozbiljnijih posljedica.

Ragbi je igra izrazito dinamičkog karaktera u kojem se primjenjuju principi borbe za posjed lopte i napredovanja. U borbi za posjed stalno se izmjenjuju fizički dueli s protivnikom, atraktivne tehničko-taktičke izvedbe pojedinih igrača i grupa igrača, kao i često postizanje poena.

U ragbiju je cilj postići više bodova od protivnika i tako doći do željene pobjede. Najviše bodova (5 bodova) se može osvojiti postizanjem pogotka. Tokom igre loptu treba dodavati prema nazad, a igrači se trebaju kretati prema naprijed. Lopta se može udarati nogom prema naprijed, ali suigrači osobe koja udara loptu trebaju biti iza lopte. Drugi način za postizanje bodova (2 boda) je pretvaranje koje se ostvaruje udarcem nogom, nakon postignutog pogotka. Treći način postizanaj bodova (3 boda) je udarac nogom u loptu iz kaznenog udarca. Posljednji način za postizanje bodova (3 boda) je udarac nogom u loptu iz odskoka (drop-kick).

Postoji više verzija igre sa 15 (Union), 13 (League), i 7(Sevens) igrača. Verzija ragbija sa 7 igrača je od 2016 uvrštena u program Olimpijskih igara. Ragbi u Bosnu i Hercegovinu je došao davne 1972. godine u Zenicu, gdje se i dalje najaktivnije igra.

– Pozivamo sve zainteresovane da dođu u 11h, nedjelja 26. septembra na stadion FK Butmir “Mehmed Efendić Mengo”, kako bi ponovno oživjeli ragbi u Sarajevu!, poručili su iz Ragbi kluba “Maršal”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.