Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osnovni sud u Banjoj Luci

Suđenje banjalučkim inspektorima: Bez saglasnosti za izuzeće tužioca Dalibora Vreće

protesti david dragicevic – birn

Na današnjem ročištu, sutkinja Osnovnog suda u Banjaluci Radmila Medaković je odbila zahtjev Odbrana za saslušanje Želimira Lepira, bivšeg glavnog tužioca Okružnog tužilaštva Banjaluka

Na suđenju inspektorima banjalučke Policijske uprave (PU) Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku, optuženima za sprečavanje dokazivanja u slučaju smrti Davida Dragičevića, rečeno je da Okružno tužilaštvo u Banjaluci nije dalo saglasnost za izuzeće tužioca Dalibora Vreće.

Na današnjem ročištu, sutkinja Osnovnog suda u Banjaluci Radmila Medaković je odbila zahtjev Odbrana za saslušanje Želimira Lepira, bivšeg glavnog tužioca Okružnog tužilaštva Banjaluka.

“Odbrana me nije uvjerila da bi saslušanje ovog svjedoka bilo šta promijenilo”, obrazložila je Medaković.

Aleksandar Jokić, branilac prvooptuženog Marijanca, tražio je Lepirovo svjedočenje “zbog njegove izjave date medijima u kojoj je tvrdio da donji veš Davida Dragičevića nije dokaz”. Zahtjevu se pridružio i branilac Damir Alagić.

“Ako je Lepir tvrdio da gaće u tom trenutku nise bile dokaz, kako je onda moguće da je došlo do uništavanja dokaza. Ukoliko to nije bio dokaz, onda je čitav ovaj postupak besmislen. Nama treba da čujemo da li je to bio dokaz ili nije”, naveo je Jokić.

Tužilac Dalibor Vrećo se usprotivio svjedočenju njegovog nekadašnjeg nadređenog jer je “jasno da je Želimir Lepir učestvovao u istrazi u ovom krivičnom postupku, saslušavao svjedoke, provodio istražne radnje, i svakako da to ne bi radio da je smatrao da gaće nisu dokaz”.

Optužnica tereti Mikicu Marijanca i Zorana Bošnjaka da su 25. marta 2018. godine u depozitu sa dokazima prilikom popisa odjeće Davida Dragičevića namjerno uništili biološke dokaze – veš stradalog.

Damir Alagić je na današnjem ročištu tvrdio da su dokazi Tužilaštva nezakoniti jer nije predočena niti jedna naredba o izuzimanju dokaza, za što Vrećo tvrdi da su u glavnom spisu koji je preuzelo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Alagić je predočio odgovor Tužilaštva Bosne i Hercegovine kojim se tvrdi da se predmetne naredbe moraju nalaziti u spisu kod postupajućeg tužioca, što je sutkinja Medaković odbila.

Alagić tvrdi i da su dokazi kontaminirani “jer postoje ozbiljne sumnje da je vrećica sa dokazima otvarana nakon što su je optuženi Marijanac i Bošnjak zatvorili”.

David Dragičević nestao je u noći sa 18. na 19. mart 2018. godine, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjaluci. Prvobitna istraga utvrdila je da je smrt nastala utapanjem bez elemenata krivičnog djela. Tri mjeseca kasnije, banjalučko Okružno tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića. Istragu je preuzelo Državno tužilaštvo BiH.

Suđenje se nastavlja 4. novembra.