Radio Slobodna Evropa

Diplomatski izvori: EU skida BiH sa liste sigurnih zemalja!?

Gužve na graničnom prijelazu s BiH u Slavonskom Brodu
16.05.2021., Slavonski Brod - Guzve na ulazu u Hrvatsku na granicnom prijelazu s BiH u Slavonskom Brodu. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Bosna i Hercegovina je posljednja država regije kojoj se ukida status “bezbjedne zemlje” zbog pogoršanja epidemiološke situacije

Evropska unija (EU) će najvjerovatnije i Bosni i Hercegovini ukinuti status COVID-19 “sigurne države”, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora.

Kako tvrde izvori RSE-a, u srijedu 22. septembra će ambasadori država članica EU glasati za novi prijedlog liste sigurnih zemalja koje je izradila predsjedavajuća Slovenija, a na toj listi osim BiH, neće biti ni Moldavije.

Bosna i Hercegovina je posljednja država regije kojoj se ukida status “sigurne zemlje” zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Ako se izglasa prijedlog Slovenije, to znači da građani BiH neće moći putovati u države EU bez važnog razloga.

COVID-19 “sigurne države” su one koje u posljednjih 14 dana beleže maksimalno 75 pozitivnih slučajeva korona virusa na 100.000 stanovnika.

Ranije u toku mjeseca EU je ukinula status “sigurne zemlje” svim ostalim državama regiona.

EU na svake dvije sedmice ažurira listu koje države se mogu smatrati bezbjednim u skladu s epidemiološkom situacijom u svakoj zemlji pojedinačno.

Restrikcije za putovanja za državljane takozvanih trećih zemalja je EU uvela na proljeće 2020. godine prilikom izbijanja pandemije COVID-19 u cilju smanjenja širenja zaraze.