Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rekordan broj učesnika na košarkaškom Šestoaprilskom turniru

pres turnir1212

Deveti međunarodni košarkaški BH Telecom – Šestoaprilski turnir za pionire, kadete i juniore, u organizaciji Košarkaškog kluba Koš, bit će održan od 1. do 3. aprila u Sarajevu.

Na turniru, koji se održava u povodu Dana Grada Sarajeva, učestvuju 22 ekipe iz pet država – Crne Gore, Turske, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Po riječima direktora turnira Armina Jašarevića, turnir se od 2013. godine nalazi u kalendaru Međunarodne košarkaške federacije – FIBA, koja je od prošle godine na ovom takmičenju organizira i edukaciju za mlade sudije, koje se školuju i polažu za certifikate.

– Ove godine nije bilo lako organizovati turnir na visokom nivou, ali zahvaljujući prijateljima i sponzorima uspjeli smo u tome. Uspjeli smo dovesti neke od najboljih ekipa regiona. Na turniru učestvuje rekordan broj ekipa, a od ove godine prvi put učestvuju i četiri ženske ekipe, koje će se takmičiti u kategoriji do 14 godina – kazao je Jašarević.

Podsjetio je da su u proteklom periodu na ovom turniru nastupili brojni koršarkaši koji su kasnije napravili uspješne karijere, među kojim su NBA igrači Jusuf Nurkić i Mario Hezonja, te nadolazeće zvijezde Džanan Musa i Edin Atić.

Po riječima trenera juniorske ekipe KK Koš Enesa Numanovića opredjeljenje kluba je rad s mladim kategorijama, a da su za njihov razvoj ovakvi turniri i utakmice s najboljim ekipama iz regiona neophodni.

Otvaranje turnira na programu je 1. aprila u 19.30 sati i dvorani D1 KSC Skenderija.

U pionirskoj konkurenciji (U14) učestvuju mladi košarkaši KK Koš, Spars i Bosna (BiH), Cedevita, Kvarner i Jolly (Hrvatska), te košarkašice KK Koš, Zrinjski i Željezničar (BiH) i Ragusa (Hrvatska).

U konkurenciji kadeta (U16) nastupit će Koš i Spars (BiH), Cedevita i Dubrovnik (Hrvatska) te Tofaš i Efes (Turska), dok će u konkurenciji juniora (U18) snage odmjeriti Koš i Bosna (BiH), Budućnost (Crna Gora), Cibona i Kvarner (Hrvatska) i Megaleks (Srbija).