Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Igra se u mejdanu

Reprezentacija BiH dočekuje Grke, pobjeda bi značila skoro siguran plasman na EP

latvia bosna kosarka

Selektor Vedran Bosnić se nada pobjedi protiv favoziranih Grka

U tuzlanskom Mejdanu večeras se igra kvalifikaciona utakmica za Evropsko košarkaško prvenstvo 2021. godine, između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Grčke.

Reprezentacija BiH je u prvom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u grupi H savladala Latviju rezultatom 62:61, dok su Grci pobijedili Bugare rezultatom 73:63.

Selektor Vedran Bosnić se nada pobjedi protiv favoziranih Grka.

– Mi ih respektujemo, ali isto tako respektujemo sebe i idemo s našim stavom kako smo išli i u prvu utakmicu (pobjeda protiv Latvije u prvom kolu). Znači da idemo da pobijedimo utakmicu u ponedeljak, rekao je Bosnić.

Dodao je da Grci ipak imaju prednost, jer su kvalitetni igrači koji se lako prilagođavaju protivniku.

“Njih krasi jedna statička košarka pet na pet. Imaćemo drugačiju utakmicu nego što smo imali u Latviji. Mi njih moramo napasti i biti mnogo agresivniji i mnogo više trčati od njih da nadoknadimo taj kvalitet koji oni imaju, a mi nemamo u tolikoj mjeri. Tako da će to biti fizička utakmica s dosta fokusa i da napravimo što manje grešaka da njima ne damo na samopouzdanju”, rekao je Bosnić.

Podsjetio je da su pun Mejdan i zajedništvo ekipe i stručnog štaba prednost bh. selekcije.

“Ta atmosfera je naša prednost i moramo da je iskoristimo i da damo svi svoju energiju i da poginemo tamo ako treba”, poručio je na kraju selektor Bosnić.

Grci, koji u timu nemaju nijedne zvijezde, u Tuzlu stižu sa rezervnim selektorom Thanasioms Skourtopoulosom.

Uoči duela sa Grcima probleme sa povredom ima Milan Milošević, ali bi trebao biti u sastavu.

U slučaju pobjede, reprezentacija BiH će biti već jednom nogom na Evropskom prvenstvu pošto su dovoljne tri pobjede za siguran plasman.

Utakmica između BiH i Grčke igraće se u Mejdanu sa početkom u 20 sati. U drugom duelu drugog kola grupe “H“ u Botevu će Bugarska ugostiti Latviju. Na “Eurobasket 2021“ plasiraće se tri najbolje plasirane selekcije iz grupe.