BiH

za nove nema novca

Helikopteri OSBiH stari više od 25 godina, ne isplati ih se više ni popravljati (VIDEO)

24/02/2020

Za helikoptere MI 8, za koje važi istočni način održavanja, međuremontni rok ističe iduće godine, i nadležni još računaju je li ih isplativo popravljati

Nijedan helikopter koji koriste Oružane snage Bosne i Hercegovine nije mlađi od 25 godina, a starost nekih od njih prelazi četiri decenije i nije ih isplativo popravljati.

Iz Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kažu da je u toku realizacija nabavke novih letjelica, ali da je njihov problem u ovom trenutku i nedostatak stručnih kadrova, koji zbog loših uslova rada i neadekvatne finansijske nadoknade napuštaju BiH.

Oružane snage Bosne i Hercegovine raspolažu srednjim transportnim helikopterima MI 8, te lakim višenamjenskim helikopterima UH 1H i gazela. Kako navode, na svim letjelicama redovno se provodi proces provjere ispravnosti. Za helikoptere MI 8, za koje važi istočni način održavanja, međuremontni rok ističe iduće godine, i nadležni još računaju je li ih isplativo popravljati, javlja BHRT.

No, uprkos opremi staroj i po nekoliko decenija u Oružanim snagama BiH naglašavaju da sve zadatke izvršavaju profesionalno, a oni se najčešće odnose na pomoć stanovništvu.

Komandant brigade vazdušnjih snaga OSBiH Dragan Nakić je istakao da posljednjih godina nije bilo nijedne nesreće.

“Nijednu nesreću nismo imali u posljednjih pet godina koliko rukovodim ovom brigadom. Za razliku od Srbije recimo i Hrvatske, gdje se nesreće dešavaju. Dakle, to samo govori o ozbiljnom pristupu naših ljudi”, rekao je Nakić.

Prema riječima bivšeg ministra odbrane BiH Selme Cikotića, trenutne letjelice su pouzdane i koriste se u brojnim vanrednim situacijama.

Oružane snage Bosne i Hercegovine, kako je ranije saopšteno, nabavit će nove američke višenamjenske helikoptere, čime planiraju modernizirati zastarjelu flotu. Ugovor vrijedan 38,5 miliona dolara potpisan je između Ministarstva odbrane BiH i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Bosna i Hercegovina će platit 4,36 miliona od tog iznosa, dok je ostatak osigurala vlada SAD-a. Uz nabavku četiri helikoptera, finansijski paket osigurava i obuku pilota i tehničara u SAD-u, isporuku rezervnih dijelova i potrošnog materijala za dvogodišnji period, te dostavu zemaljske opreme i tehničke dokumentacije.

Planom razvoja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine do 2027. predviđena je nabavka osam srednjih i transportnih, te 15 lakih višenamjenskih helikoptera, ali realizacija tog plana, kako je objašnjeno, kasni zbog nedostatka novca. Ta nabavka trebala bi Bosnu i Hercegovinu koštati gotovo 170 miliona dolara.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.