Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

za nove nema novca

Helikopteri OSBiH stari više od 25 godina, ne isplati ih se više ni popravljati (VIDEO)

HelikopterOSBiH

Za helikoptere MI 8, za koje važi istočni način održavanja, međuremontni rok ističe iduće godine, i nadležni još računaju je li ih isplativo popravljati

Nijedan helikopter koji koriste Oružane snage Bosne i Hercegovine nije mlađi od 25 godina, a starost nekih od njih prelazi četiri decenije i nije ih isplativo popravljati.

Iz Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kažu da je u toku realizacija nabavke novih letjelica, ali da je njihov problem u ovom trenutku i nedostatak stručnih kadrova, koji zbog loših uslova rada i neadekvatne finansijske nadoknade napuštaju BiH.

Oružane snage Bosne i Hercegovine raspolažu srednjim transportnim helikopterima MI 8, te lakim višenamjenskim helikopterima UH 1H i gazela. Kako navode, na svim letjelicama redovno se provodi proces provjere ispravnosti. Za helikoptere MI 8, za koje važi istočni način održavanja, međuremontni rok ističe iduće godine, i nadležni još računaju je li ih isplativo popravljati, javlja BHRT.

No, uprkos opremi staroj i po nekoliko decenija u Oružanim snagama BiH naglašavaju da sve zadatke izvršavaju profesionalno, a oni se najčešće odnose na pomoć stanovništvu.

Komandant brigade vazdušnjih snaga OSBiH Dragan Nakić je istakao da posljednjih godina nije bilo nijedne nesreće.

“Nijednu nesreću nismo imali u posljednjih pet godina koliko rukovodim ovom brigadom. Za razliku od Srbije recimo i Hrvatske, gdje se nesreće dešavaju. Dakle, to samo govori o ozbiljnom pristupu naših ljudi”, rekao je Nakić.

Prema riječima bivšeg ministra odbrane BiH Selme Cikotića, trenutne letjelice su pouzdane i koriste se u brojnim vanrednim situacijama.

Oružane snage Bosne i Hercegovine, kako je ranije saopšteno, nabavit će nove američke višenamjenske helikoptere, čime planiraju modernizirati zastarjelu flotu. Ugovor vrijedan 38,5 miliona dolara potpisan je između Ministarstva odbrane BiH i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Bosna i Hercegovina će platit 4,36 miliona od tog iznosa, dok je ostatak osigurala vlada SAD-a. Uz nabavku četiri helikoptera, finansijski paket osigurava i obuku pilota i tehničara u SAD-u, isporuku rezervnih dijelova i potrošnog materijala za dvogodišnji period, te dostavu zemaljske opreme i tehničke dokumentacije.

Planom razvoja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine do 2027. predviđena je nabavka osam srednjih i transportnih, te 15 lakih višenamjenskih helikoptera, ali realizacija tog plana, kako je objašnjeno, kasni zbog nedostatka novca. Ta nabavka trebala bi Bosnu i Hercegovinu koštati gotovo 170 miliona dolara.