Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci sutra se vraća u Sarajevo

iran_bih_epa_main

Seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci sutra se vraća u Sarajevu s Paraolimpijskih igara, koje su održane u brazilskom gradu Riju.

Oni će, avionom iz Minhena, na Sarajevski aerodrom doći u 12.35 sati.

Reprezentacija BiH osvojila je srebrenu medalju na 15. paraolimpijskim igrama, a u finalu su poraženi od reprezentacije Irana s 3:1 (25:21, 21:25, 25:18, 25:15).

U petom uzastopnom finalu paraolimpijskih turnira između dvije najbolje selekcije na svijetu, Iranici su bili bolji i osvojili šesto paraolompijsko zlato.

Izabranici selektora Mirze Hrustemovića pružili su maksimum, posebno u drugom setu, ali su se na kraju morali oprostiti od titule koja zasluženo ide u Teheran.

U dosadašnjih pet paraolimpijskih nastupa odbojkaši BiH osvojili su dva zlata, u Atini 2004. i Londonu 2012., dok su srebra izborili u Sydneyu 2000. i Pekingu 2008. te jučer u Rio de Janeiru.

Na paraolimpijskom turniru u Riju odbojkaši BiH u pet susreta osvarili su tri pobjede i dva poraza. U grupnom dijelu takmičenja maksimalnim rezultatima savladali su Ukrajinu i Kinu, te u polufinalu Egipat, dok su dva puta poražni od Iranaca.

Pored paraolimpijskih medalja, najuspješinija sportska ekipa BiH devetostruki je evropski i trostruki svjetski prvak.