Ostali sportovi

Filip Mihaljević

Rođen je u BiH, a sada je nastupajući za Hrvatsku osvojio zlato na Evropskom prvenstvu

16/08/2022
Foto: Screenshot/YouTube

Nakon što je javnost neopravdano kritikovala odluku Amine Kajtaz da ubuduće nastupa pod hrvatskom zastavom, ovo je još jedan primjer koliko država ne brine za vrhunske sportiste

Filip Mihaljević za Hrvatsku je osvojio zlato u bacanju kugle na Evropskom prvenstvu u Minhenu. Momak rođen u Livnu zasjeo je na krov Evrope hicem od 21.88m, dok je drugo mjesto pripalo Arminu Sinančeviću iz Srbije.

Filip Mihaljević je rođen u Livnu 1994. godine, a u mladosti se bavio fudbalom u lokalnom Troglavu. Kasnije je otkrio talent u bacačkim disciplinama i prvo se počeo baviti diskom, a onda se posvetio kugli i postao najbolji hrvatski bacač kugle.

“Mi smo kod kuće, u selu Zagoričani kraj Livna, bacali kamena s ramena, ja sam to naslijedio od svog oca. Otac je primijetio da sam talentiran”. Očeva želja je bila da postanem višebojac, bilo mu je nestvarno da bih mogao bacati kuglu 22 metra. Bio sam eksplozivan, ne i prebrz. Otišli smo u ASK Split i sve kasnije je povijest”– rekao je u jednom intervju za Nacional.

Studirao je u SAD-u, i izabrao da se takmiči pod hrvatskom zastavom.

“Nakon što sam osvojio europsko juniorsko srebro, otišao sam na fakultet u Ameriku gdje sam proveo četiri godine. Imao sam ponuda više desetaka fakulteta i na kraju sam izabrao Virginiju jer je tamo Hrvat bio trener te sam se osjećao najkomotnije”, kazao je.

Nakon što je javnost neopravdano kritikovala odluku Amine Kajtaz da ubuduće nastupa pod hrvatskom zastavom, ovo je još jedan primjer koliko država ne brine za vrhunske sportiste. Prepušteni sami sebi, primorani su tražiti pomoć u drugim zemljama.

Ali to je naša stvarnost, u Bosni i Hercegovini odliv talenata decenijama je najnormalnija pojava.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.