Rukometaši BiH remijem protiv Šveđana ostali bez plasmana na SP

BiH – Švedska 27:27
FOTO I. Kralj / Fokus.ba

Rukometna reprezentacija BiH remizirala je (27:27) sa Švedskom u revanš susretu baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Francuskoj. Nakon poraza od 19:27 u prvoj utakmici, naši reprezentativci su se tako oprostili od plasmana na Svjetsko prvenstvo.

Nakon početnog vodstva Šveđana (3:0), naša reprezentacija postigla je prvi pogodak u petoj minuti utakmice. Švedska je igrala sjajno u napadu u prvih desetak minuta dok smo mi bili očajni u odbrani, pa su Šveđani u devetoj minuti utakmice imala četiri gola prednosti (3:7).

U 21. minuti naša reprezentacija prvi put je povela golom Terzića. Poslije našeg prvog vodstva, Šveđani ponovo prave seriju od 0:3 i odlaze na plus dva.

U 27. minuti bilo 14:14 da bi potom Šveđani sa dva pogotka do kraja prvog poluvremena otišli na odmor sa dva gola prednosti, 14:16.

Drugo poluvrijeme otvarili smo serijom 3:0 i u 36. minuti ponovo poveli, no samo četiri minuta kasnije Šveđani su opet bili na plus dva 17:19. U 52. minuti utakmice imali smo prvi put plus dva (25:23), no Šveđani su u 57. minuti stigli do izjednačenja (27:27) što je bio i konačan rezultat utakmice.

Prce je bio ponovo naš najbolji igrač sa sedam postignutih pogodaka, Malinović, Tarabochia, Vranješ i Senjamin Burić su dodali po tri, dok su Zulfić i Panić postigli po dva gola. Mario Blažević je zabilježio devet odbrana, dok je Benjamin Burić imao dvije.

Kod selekcije Švedske Gotfridsson je bio najefikasniji sa šest golova Nielsen je dodao četiri kao i Lagergren i Peterson dok je tri gola postigao Zacchrison. Appelgren je imao osam odbrana, a Andersson samo jednu.

Oproštaj Markovića

Selektoru Draganu Markoviću bila je ovo posljednja utakmica na klupi našeg tima. Trener koji je na klupi rukometnih Zmajeva bio od 2011. godine, ostat će upamćen po tome što je vodio reprezentaciju do prvog velikog takmičenja u istoriji bh. rukometa – Svjetskog prvenstva u Kataru 2015..

BiH - Švedska 27:27

Marković će nastaviti trenersku karijeru na klupi njemačkog četvrtoligaša Vilštata.

BiH – Švedska 27:27

Dvorana Mirza Delibašić. Gledalaca:. Sudije: Vaidas Mazeika i Mindaugas Gatelis (Litvanija). Delegat: Predrag Pavičević (Crna Gora). Isključenja: BiH 10 minuta, Švedska 6. Sedmerci: BiH 5 (5), Švedska 3 (2).

BiH: Blažević (10 odbrana, 1 sedmerac), B. Burić (2 odbrane), Bečić, Zulfić 2, Ovčina, Prce 8 (5), Terzić 1, Milas, Karačić 1, Tarabochia 3, Perić 1, Panić 2, Malinović 3, Janković, S. Burić 3, Vranješ 3. Selektor: Dragan Marković.

ŠVEDSKA: Andersson (2 odbrane), Aplegren (6 odbrana), Freiman, Gottfridsson 6, Jakobsson 2, Karlsson, Konradsson, Lagergren 4, Nielsen, Nilsson, Olsson, Persson, Petersen, Stenbäcken, Tollbring, Zachrisson. Selektori: Staffan Olsson i Ola Lindgren.