kvalifikacije za ep

Rukometaši BiH traže put na EP, Austrijanci su prepreka

rukometasi povratak sarajevo3 (1)

Ovoga puta pred sobom imaju jaku reprezentaciju za koju će, sigurno, biti dovoljno motivirani odigrati najbolje što mogu, ali imaju i pritisak očekivanja

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine može dosta dobiti pobjedom u današnjoj (Bugojno, 17 sati) utakmici sa Austrijom u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Slovačkoj 2022. godine.

“Zmajevi” su u grupi od tri selekcije (sa Austrijom i Estonijom), koje su skupile po 2 boda, i pobjeda bi mogla značiti čak i plasman na EP, jer četiri od osam najboljih trećeplasiranih reprezentacija idu na EP.

Ipak, ovaj scenarij je teško izvodiv i realno je kako smo tu šansu, da posao sigurno zaključimo već u Bugojnu, ispustili januarskim porazom u Estoniji. Međutim, sama prilika za plasman je i dalje otvorena, a utakmice sa Austrijom bi trebale odlučiti.

Naši su i ranije često “birali” teži put, tako je bilo i pred plasman na prvo EP, kad smo izgubili od Bjelorusa kući, a onda dobili Češku u gostima. Ili kad smo bili “prežaljeni” pred Island pa pobjedom osigurali mjesto na SP-u u Kataru 2015. To su, međutim, bile utakmice uoči kojih nije bilo pritiska na našem timu, a pokazalo se da baš u njima, i to protiv jakih reprezentacija, naši igraju najbolje.

Ovoga puta pred sobom imaju jaku reprezentaciju za koju će, sigurno, biti dovoljno motivirani odigrati najbolje što mogu, ali imaju i pritisak očekivanja, jer je svima jasno da se sa Austrijom, ipak, mogu nositi, pogotovo na vlastitom parketu pa makar i bez navijača.

U prilog nam ne ide ni ukupan negativan skor protiv Austrijanaca. Adut više može biti sama promjena na klupi reprezentacije, gdje bi novi selektor Ivica Obrvan u debi meču trebao razdrmati tim i donijeti pozitivan šok. On, međutim, nije imao puno prostora za veće promjene, pa mu ostaje motivirati ekipu da proba odigrati na nivou koji znamo da to mogu.

Samo čvrsta odbrana i maksimalna koncentracija u napadu svih 60 minuta mogu naš A tim odvesti do pobjede i nove prilike u ovim kvalifikacijama. Takve utakmice je ova ekipa već igrala.

Austrijanci su, na gostovanje u Sarajevo, sletjeli prošle jeseni pa saznali da je naš duel odgođen zbog koronavirusa i odmah se vratili nazad. U Bugojno su jučer stigli najavljujući osvajanje dva boda.

– BiH je iskusan tim, ali mislim da možemo puno napraviti našom brzom igrom. Sa Benjaminom Burićem oni imaju golmana svjetske klase, ali želimo olakšati sebi kroz dobru odbranu i puno kontranapada – najavio je Sebastian Frimmel, lijevo krilo Austrijanaca.