Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

francuzi prejaki

Rukometaši BiH završili nastup na EP: Poraze ne smijemo slaviti kao da su pobjede

SUMAN SELEKTOR (1)

Tri poraza su ipak tri poraza, i najgore što nam se može desiti je da stvorimo lažnu sliku i da te poraze pokušamo pretvoriti u pobjedu

Rukometna reprezentacija BiH poražena je od Francuske rezultatom 23:31, u okviru 3. kola grupe D Evropskog prvenstva. Time su Zmajevi završili na nastup na istorijskom EP. Naše prvo EP završili smo s tri poraza.

Naš tim je odlično otvorio utakmicu i u 5. minuti poveo je 4:1 na krilima sjajnog Nikole Prce koji je postigao tri gola.

Ipak, francuski golman Gerard se nakon toga razbranio, a Trikolori su iz nekoliko kontra napada u 11. minuti stigli do poravnanja (5:5).

Raspoložen je bio i Marko Panić koji je ušao u mini-seriju postigavši četiri gola i Zmajevi su u 15. minuti poveli sa 8:6. Nakon toga, ponovo smo upali u seriju grešaka, a brzonogi Guigou je to znao kazniti i u 20. minuti Francuska je prvi put povela sa 10:9, a zatim je otišla i na +3 (13:10).

Na poluvrijeme se ipak otišlo vodstvom Francuske rezultatom 14:13, prije svega zahvaljujući sjajnom Marku Panić sa sedam golova, dok je Nikola Prce dodao četiri.

Drugio dio meča nije dobro počeo i Francuska je u 39. minuti otišla na +4 (18:14). Zmajevi su zatim smanjili zaostatak na dva gola, ali nije to bilo dugog daha. Francuzi su vrlo brzo poveli sa 24:19 i jasno je bilo da je za nas gotovo.

Završilo je 31:23. Francuzi su tako osigurali nastup u kvalifikacijama za SP kao trećeplasirani u grupi.

Herojski plasman na EP završio je nažalost s tri poraza. Premijerni nastup na EP trebamo shvatiti kao veliku školu. I prije svega treba nam biti jasno gdje je naš rukomet. Treba biti realan, momcima i selektoru Šumanu svaka čast na plasmanu, i oni će zauvijek ostati zlatnim slovima upisani u istoriju bh. rukometa. Ali, tri poraza su ipak tri poraza, i najgore što nam se može desiti je da stvorimo lažnu sliku i da te poraze slavimo kao pobjede. Trebaće nam još dosta vremena i truda da stanemo uz bok najboljim reprezentacijama Evrope i svijeta.

Rak rana našeg sporta je “spuštena letvica” godinama. Niko ne spori trud, znoj, zalaganje, ali to u modernom sportu nerijetko nije dovoljno. Generacija predvođena Šumanom, Terzićem, Prcom… letvicu je podigla na jedna veći nivo. Generacije koje dolaze pred sobom imaju zadatak da je podignu visočije, barem za podiok od nivoa “bitno je učestvovati”. Talenta, bez sumnje, imamo!

Marko Panić je postigao sedam golova za BiH, Nikola Prce šest, a Ibrahim Haseljić tri. Na drugoj strani, najefikasniji je bio Porte sa sedam, a pet puta se u listu strijelaca upisao Guigou.