Ostali sportovi

Rusija će ipak nastupiti na Eurobasketu

09/08/2015

Međunarodni košarkaški savez (FIBA) potvrdio je suspenziju Ruskom košarkaškom savezu, ali je dopustio reprezentacijama te zemlje tako da će najbolji ruski košarkaši nastupiti na predstojećem Evropskom prvenstvu kojeg od 5. do 20. septembra zajednički organiziraju Hrvatska, Francuska, Litvanija i Njemačka.

FIBA je na svojim službenim stranicama objavila da je nakon saslušanja vodećih ljudi Ruskog saveza, ruskog ministarstva sporta i Olimpijskog odbora Rusije odlučeno da suspenzija ostane na snazi, ali da igrači, treneri, suci i ostali dužnosnici mogu učestvovati na takmičenjima. FIBA je Rusiju suspendirala 29. jula zbog nerješavanja dugogodišnjih institucionalnih i pravnih problema. Rusija će tako na EP-u igrati u grupi A u Montpellieru s Francuskom, BiH, Finskom, Poljskom i Izraelom.

FIBA je istu odluku donijela i za Japan, te za muške i ženske reprezentacije Brazila koje tako mogu nastupiti na na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru iduće godine.

Također Japanski košarkaški savez ostaje suspendiran od novembra prošle godine jer nije prilagodio svoje djelovanja statutu FIBA-e, ali japanske ekipe smiju nastupati na međunarodnim takmičenjima. Brazilski košarkaški savez koji se u nemilosti FIBA-e našao zbog dugova je nakon obećanja da će “sve finansijske obaveze izvršiti u što kraćem roku” dobio zeleno svjetlo za sudjelovanje obiju reprezentacija OI koje se iduće godine održavaju u Brazilu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.