Ostali sportovi

nema legitimiteta

Šahovski savez RS traži konstituiranje novog Upravnog odbora ŠUBiH

17/06/2020

Na ovaj način ŠS Herceg-Bosne napravio je presedan preuzevši veće ingerencije nego što mu pripadaju po Statutu Šahovske unije BiH grubo se miješajući u nadležnost Šahovskog saveza RS-a

Šahovski savez Republike Srpske (ŠSRS) pozvao je članice Šahovske unija Bosne i Hercegovine (ŠUBiH) da što prije dogovore termin konstituiranja novog Upravnog odbora, jer stari, zbog promjena u Šahovskom savezu RS, više nema legitimitet.

Unija je udruženje u čijem radu ravnopravno učestvuju tri šahovska saveza u Bosni i Hercegovini i svaki u Upravnom odboru Šahovske unije BiH ima po tri člana, a od donošenja pravosnažnog rješenja Osnovnog suda Banja Luka Šahovski savez RS u tom tijelu predstavljaju Radovan Grdinić, Aleksandar Savanović i Borislav Predojević.

Iz Šahovskog saveza RS su istaknuli hitnost rješavanja tog pitanja s obzirom da je prethodnih dana osnovno načelo ravnopravnosti u radu Šahovske unije BiH narušio Šahovski savez Herceg-Bosne, koji je bez, kako su naveli, konsultacije sa njima objavio raspis Premijer lige BiH za 2020.

Upozorili su da su nisu kontaktirali rukovodstvo Šahovskog saveza RS te da su objavili netačnu liste učesnika jer novi premijerligaš iz RS-a nije Jedinstvo 1954 iz Brčkog nego ŠK Derventa, koji je to pravo ostvario osvojivši prvo mjesto na Prvoj ligi Republike Srpske za seniore u Banjoj Luci održanoj od 12. do 18. augusta 2019. godine.

– Na ovaj način ŠS Herceg-Bosne napravio je presedan preuzevši veće ingerencije nego što mu pripadaju po Statutu Šahovske unije BiH grubo se miješajući u nadležnost Šahovskog saveza RS-a – napominje u saopćenju Šahovski savez Republike Srpske.

Zbog toga su uputili i prigovor ŠS Herceg-Bosne 2. juna, ali na službenoj stranici Šahovskog saveza Herceg-Bosne i dalje stoji pogrešan link uz ime Šahovskog saveza RS, koji vodi na stranicu grupe građana.

– Zahtijevamo od Šahovske unije BiH da osudi nestatutarno djelovanje ŠS Herceg-Bosne i da potvrdi jedinu moguću listu učesnika, na kojoj se nalazi ŠK Derventa. Ukoliko to ne uradi, Šahovska unija BiH će izgubiti smisao svog postojanja – saopćeno je.

Kako su zaključili u saopćenju, ukoliko Šahovska unija BiH ne potvrdi listu učesnika Premijer lige BiH na kojoj se, umjesto brčanskog kluba, nalazi ŠK Derventa, Premijer liga BiH u Neumu će biti neregularna, a Šahovski savez RS će preduzeti sve pravne korake kako bi zaštitio svoje i interese ŠK Derventa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.