Beneš u borbi života: Pogoršano zdravstveno stanje bokserske legende

benes

Pokrenuta je akcija pomoći teško bolesnom, legendarnom bokserskom šampionu Marijanu Benešu.

Beneš već godinama ime teških problema sa zdravljem. Prije dva mjeseca je primljen u Klinički centar u Banjoj Luci zbog kardio-vaskularnih problema, ali i općeg lošeg stanja organizma.

On, naime, već godinama boluje od Alzheimerove bolesti, a stanje mu se u posljednje vrijeme znatno pogoršalo. S obzirom na nedostatak materijalnih sredstava, njegove kolege su tražile pomoć nadležnih institucija, ali bez posebnog uspjeha.

Tada je Tomo Lukić iz Tuzle, inače doktor prirodne medicine, koji je doktorirao na univerzitetima u Sacramentu i Montrealu, odlučio pokrenuti akciju za pomoć Marijanu Benešu.

“Javljaju se bokseri i koji su aktivni, ali i koji su odavno u penziji, javljaju se i obični Bosanci i Hercegovci, koji poštuju Beneša i žele mu pomoći. Javlja se i bosanskohercegovačka dijaspora”, rekao je Lukić povodom pokretanja ove hvale vrijedne akcije.

Na sličan potez se odlučio i bivši bokser beogradskog Partizana, Dagan Dimić, koji također sakuplja materijalnu pomoć za legendarnog nokautera. Obojica se nadaju da će njihove akcije ipak potaknuti institucije u Bosni i Hercegovini, čelnike Grada Banja Luke, ali i Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, da pomognu ovom bivšem Olimpijcu, osvajaču evropskog amaterskog zlata, kao i profesionalnom prvaku Europe.